Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


torstai 10. helmikuuta 2011

Olutarvioissa: Dugges Kals Stout

Oluen Speksit:

Mikä:  Dugges Kals Stout, Ruotsalaisen mikropanimon Oatmeal stout.
Mistä:  Systembolaget
Hinta: n.3,15€/0,5l
Lukuja: Alkoholipitoisuus 5%, katkerosta ja väristä ei arvoa
Nippelitietoa: Duggesin pienpanimo sijaitsee Göteborgin eteläpuolella. Panimo vaikuttaa todella aktiiviselta ainakin tuotteita riittää lähes jokaisesta oluttyylistä. Kals Stout on osa panimon "Göteborgilais sarjaa".


Testattuani Vasagatanin Bishopsarmsissa panimon mainiota Holy cow IPA:a oli pakko ostaa pullollinen systemistä, jos vaikka tämäkin olisi vastaavantasoinen herkku. Panimon kotisivujen perusteella tässä oluessa on perinteisten Oatmeal stout raaka-aineiden lisäksi käytetty humaloinnissa kombinaatiota: Galena, Hallertau, Brewers Gold ja Centennial. (Harmi ettei systemissä ollut Oceanbryggerien porteria/stouttia rinnakkain maisteluun). Otetaanpa siis selvää mitä Kals Stout on oluitaan.

Ensimmäiseksi huomio kiinnittyy oluen lähes mustaan väriin, joka on toki tyypillistä stoutille. Vaahto sen sijaan on todella niukanpuoleinen ja nopeasti katoava.
Tuoksu tässä oluessa on todella mainio. Paahdettu mallas sekoittuu humalan aromeihin yllättävän hyvin. Sitrusta, mäntyä, katajaa ja kuivattua hedelmää riittää. Päättyen kevyen lakritsaisuuteen.
Valitettavasti maku ei yllä tuoksun tasolle ja siihen tämä olut kaatuukin. Maussa on hieman kahvista paahdettua mallasta, pieni aavistus kaurapuuroa ja sitrusmaisen mausteista humalaa, hieman marjaisuutta ja katajaa. Kaikkea on maussa liian vähän, mallasrunko on selvästi liian ohut, eikä oluessa ole kunnon katkeruuden puraisua tukevoittamassa hieman vetistä suutuntumaa. Hiilihapotus on tyyliin sopiva, hieman matala pienikuplainen.
Tuoksu lupaili herkkua, mutta maku on valitettavan vesitetty. Lisää runkoa tämä kaipaa, ehkä sitä myöten lisää katkeroakin, aromihumalointi on kyllä upea ja osuu yllättävän hyvin kohdalleen. Suosittelen tätä erityisesti  Ace of Basen, IFK Göteborgin, sekä Duggesin muiden tuotteiden ystäville.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 8, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 6, Suutuntuma(1-5): 2, Yleisvaikutelma(1-20): 13-> Yhteensä: 32/50
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti