Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


tiistai 15. helmikuuta 2011

Kotipanimossa tapahtuu: Savuista ja makeaa

Pitkä päivä takana taas. Tänään oli ohjelmassa niin keitto, kuin pullotuskin. Miksi näin?
No päätin käyttää brittiläisen alehiiva kakun hyväkseni ja keitin sen päälle hieman savuista olutta. Tarkoitus on/oli kokeilla millaista tavaraa tuo Gotlannin savumallas on. Tässä reseptiä:


1,8kg Muntonsin humaloimaton uute
500g Pale-ale mallas
300g Gotlannin savumallas
250g München mallas
200g Karamelli mallas
100g Paahdettu ohra
85g Suklaa mallas
50g Fariinisokeri

60min 20g Northern Brewer
10min 12g Fuggles
1min   12g Fuggles

Tänään kaikki meni kerrankin kuin Strömsössä. Mäskäys kävi helposti, kun sain kun sainkin ison kattilani mahtumaan uuniin, joka piti lämpötilan tasaisena koko mäskäyksen ajan. Samalla kun vierre kiehui pesin brownia varten pullot valmiiksi. Jäähtymisen loppuvaiheilla pullotin brownin, johon laitoin pullotussaaviin kylmää ja vahvaa kahvia, sekä muutaman desin vahvaa kylmää kaakaota. Suodatin molemmat pariin otteeseen, jottei oluen sekaan päätyisi pahemmin rasvaa. Pullotuksen jälkeen kaadoin vierteen Brown alen hiivan päälle. Edessä oli vielä kovin koitos.. Keittiön siivoaminen. Vaikka kuinka samalla paikkoja putsailee riittää lopussa kattilaa, kauhaa ja letkua pestäväksi ja tällä kertaa kahta pahemmin. No tästä kerrasta jäi oikein miellyttävä maku suuhun silti. Ensinnäkin molemmat vierteet maistuivat erittäin hyvälle. Toiseksi kaikki sujui lähes ongelmitta ja yllättävän nopeasti, 6h mäskäyksen alusta vesilukon täyttöön ja siivoukseen. Jos sitä vielä lasillisen viskiä ottaisi päivän päätteeksi..

1 kommentti:

  1. Kuulostaa siltä, että viski olisi ansaittu. Näistä (oluen)panohommista on aina mukava lukea ja niitä toivon jatkossakin.

    VastaaPoista