Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


lauantai 22. marraskuuta 2014

Alkon Jouluoluet '14: Mufloni Talviporter & Belhaven Oat Stout


Nyt korkataan tämä jouluolutkausi uutuuksilla.
Käväisin viimein Alkossa hakemassa nipun uutuuksia, joskaan aivan kaikkea ei vielä löytynyt. Arvoin pitkän tovin millä tuotteella tämä nyt korkattaisiin käyntiin ja vielä pidempään mitä musiikkia soittaisin taustalla. 
Nämä kotiarviot kun tuppaavat osumaan aina iltaan ja pieneen rentoutumishetkeen. Kaipasin pitkän päivän päätteeksi jotakin tarpeeksi tukevaa, vähäisesti paahteista ja luonteikasta.
Lasiin käyvät peräjälkeen Belhavenin Oat Stout ja Beer Hunter's Mufloni Talviporter.
Niin ja taustalle laitoin Pink Floydia soimaan.

Hunu (Beer Hunter's) on laajentumisensa jälkeen tyypannut markkinoille melko tasaiseen tahtiin uutuuksia ja hyvä niin. Omissa papereissani, kun panimo on yksi maan parhaita ja kiintoisimpia tuotteidensa osalta.

Talviporterilla on hintaa 3,32€/0,33l (10,06 €/l), joten hintataso on kerrankin kohdallaan Alkon nykymittapuuhun nähden. 6% runkoa, 188ebc väriä ja 47ebua katkeruutta. Raaka-ainepuolelta on Alkon sivuilla listattu: Pilsner-, vienna-, tummat ale- ja karamellimaltaat ja paahdetut ohrat, Nugget-, Cascade- ja Centennial-humalat. Pientä jenkkivivahdetta siis?

Ulkoisesti, kuten värin lukukin kertoo, mustaa on. Vaahto on niukahko ja hajoaakin lasin reunoille.
Tuoksussa on reilusti kahvista paahteisuutta. Lakritsaa, maitohappoisuutta ja jopa vähäisesti savua. Aivan siinä rajoilla, ettei paahteisuus muutu tuhkaisuudeksi.
Maultaan myöskin varsin voimakkaasti paahtunut. Tavallaan maltaisuuttakin on, mutta kahvinen paahde ja keveä lakritsaisuus ovat päällä. Greippistä ja pihkaisen mäntyistä humalaa on mukana myös reippaasti. Jälkimaussa on pientä palaneisuutta, kuivuutta ja savuista nuotion pohjaa. Maku jää suuhun pitkäksi aikaa vellomaan. Varsin miellyttävästi.
Suutuntumaltaan kohtalaisen täyteläinen jälkimaun tiukkuuden takia. Silti runko vaikuttaa muuten pehmeältä, jopa vähän öljyisen liukkaalta. Kevyet hiilihapot, silti yllättävän kohtalainen juotavuus.
Talviporter on tervetullut lisä Alkon valikoimiin ja varsin juotava olut. Silti itselleni ei aivan se ideaaliolut, sillä turhan voimakas paahteisuus ei ole minun juttuni, yleensä.
Pisteet: Tuoksu(1-10): 8, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 7, Suutuntuma(1-5): 4, Yleisvaikutelma(1-20): 14-> Yhteensä: 36/50p.
----------------------------------------------------------------------------------------------

Belhavenin panimo taas saapuu Skotlannista läheltä Edinburghia. Sen omistaa nykyisin Greene King, joten ihan mistään pienestä putiikista ei ole kyse. Panimo onkin melko hyvin edustettuna, paitsi Edissä myös Suomessa. Wee Heavy, St. Andrew's Ale, Scottish Stout, Twisted Thistle, jne. Ovat tuttuja nimiä varmasti monelle, jos ei sinulle, niin suosittelen kokeilemaan. Panimon tuotteet ovat yleensä olleet kohtalaisen helppoja oluita, mutta myöskin hyvin klassisia esimerkkejä tyyleistään. Tässä Oat Stoutissa on 7% alkoholia, 163 ebc väriä ja n. 30 ebua katkeroa. Hintaa löytyy 2,98€/0,33l (8,73 €/l). Eli mielestäni jopa melko edullinen tuote nykyään Alkossa. Raaka-ainepuolta tarkastellessa Alkon sivut kertovat tästä seuraavaa: Pale-, suklaamaltaat ja kristallimaltaat, paahdetut ohrat ja kaurat, Challenger-humalat, panimon oma kaivovesi.
Kaura kiinnostaa tietysti aina. Stoutissa se luo usein silkkistä ja öjyisen pehmeää suutuntumaa.

Talviporteriin verrattuna tämä on liki identtinen ulkoisesti. Mustaa, ohuehko vaahto.
Tuoksu taas on kovin erilainen. Imelän mämminen, lakritsaa ja vain vähäisesti paahdetta. Hedelmäisyyttä on pinnassa, karamellia ja vähän maitokaakaotakin.
Maussa on tuoksua enemmän paahdetta, mutta vain vähän edelleen. Samaa leipäisen mämmistä yleisilmettä hedelmäisyyden ja karamellin kera. Lakritsa ja suklaa löytyvät taka-alalta. Jälkimaku on yhdistelmä siirappisuutta ja paahteisuutta. Ikäänkuin suolaista ja makeaa tasa-painossa.
Suutuntumaltaan kohtalaisen täyteläinen tämäkin. Matalat hiilihapot, paksu, kaurainen runko tuo tukevuutta ja liukkautta.
Belhavenilta jälleen varsin tyylipuhdas olut tämäkin Stout. Jos edellinen oli karvan liian paahteinen, niin tämä on vastavuoroisesti karvan verran liian imelä. Kaadan molempia samanverran lasiin. Tämä molempia hieman sekoittamalla oleva yhdistelmä.. No toimii, mutta on niitä parempiakin kokeiltu. Jälleen hankala olut arvioida, mutta suosittelen maistamaan.
Pisteet: Tuoksu(1-10): 7, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 8, Suutuntuma(1-5): 4, Yleisvaikutelma(1-20): 14-> Yhteensä: 36/50p.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti