Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


tiistai 5. elokuuta 2014

Kymijoki Beer Festival: Juomalistat ja omat valinnat

 Juomalistat pamahtavat luoksenne nopeammin, kuin luulinkaan:

"Rekolan Panimo, Fiskari

Metsän Henki 4,5% - Kuusenkerkällä maustettu punaruskea olut. Kerkkä tuo olueen vienon makean pihkamaisen maun.
Amerikan Serkku 4,5% - Vaalea, sitruksen tuoksuinen jenkkihumaloitu Pale  Ale. Humaloina, Citraa Cascadea ja Columbusta.
Kesäkolli 4,3% - Tuoreella inkiväärillä maustettu kevyt kesäjuoma. Pohjana vehnäolut, mutta makumaailma on kaukana perinteisestä vehnästä. Raikas kokemus.
Munkintie 6,7% - Tummahko, vahva ja hiukan makea luostarityylinen olut.
Kaksi Kotia - Choko-Cherry 4,5% - Kollaboraatiosarjamme Panimoyhtiö Hiisin kanssa jatkuu ja tällä kertaa loihdimme miellyttävän suklaalla ja kirsikalla aromatisoidun mustan stoutin.

Vakka-Suomen Panimo, Uusikaupunki

ASB 5,0% - Ahola Special Bitter, englantilaisella Fuggles humalalla maustettu pintahiivaolut.
Prykmestar Oktoberfestbier 5,7% - Oktoberfestbier on kullankeltainen,tukevarunkoinen ja pehmeän maltainen täysmallasolut. Magnum- ja Perle-humalat tuovat makeahkon maltaiseen runkoon reilusti rapsakkaa raikkautta.
Prykmestar LuomuPils 5,2% - Tämä reilusti humaloitu vaalea täysmallasolut eroaa maitokauppavahvuisesta "pikkuveljestään" paitsi prosenteissa myös täyteläisemmällä maulla, niin pehmeä maltaisuus kuin humalan katkerokin on erittäin hyvin keskenään tasapainossa.
Prykmestar Savu 5,5% - Panimomestarin taidonnäyte, jonka valmistuksessa käytetyt maltaat on kuivattu ikivanhaa perinnettä noudattaen avotulen yllä, pyökin savussa. Savumaltaat on tuotu panimolle suoraan oluttyylin synnyinsijoilta, Saksan Bambergista
Prykmestar Schwarz 4,5% - Pohjahiivakäymisellä valmistettu lager eli schwarzbier, jonka juuret johtavat itäiseen Saksaan. Sen valmistuksessa on käytetty  kolmea eri mallasta ja Magnum- humalaa.
Prykmestar WehnäBock 6,2% - Wehnäbock on saanut innoituksensa saksalaisista esikuvistaan, mutta poikkeuksellista tässä on amerikkalaisen Cascade-humalan käyttö. Sitrusarominen humala täydentää hienosti pintahiivaoluen hedelmäistä tuoksua ja makua.
Prykmestar Savukataja 9% - Reilusti savumaltaita, katajanoksapeti ja kolme kuukautta aikaa, siinä tärkeimmät mitä tarvitaan yhden SavuKataja -tankillisen valmistukseen.
Prykmestar Kuiva Omena 4,5% - Hedelmäisen raikas siideri jonka tuoksussa ja maussa tunnet aidon omenan!
Prykmestar Ahomansikka-Raparperi 4,5%  - ahomansikka ja raparperi tuovat kuivaan omenasiideriin yllättävän raikkaan aromin.

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä

Pentti Luomu Pale Ale 5,3%.
Verso Speltti Amber Ale 5,3%.
Kyyttö Milk Stout 5,3% - Lakritsiuutteella maustettu milk stout.
Lutakko Inkivääri IPA 5,7%.
Pläkki Black IPA 6,3% - Pläkki on elegantti fuusio tummia sävyjä ja uuden maailman humaloiden aromikkuutta.
Hanssin-Jukka Steam Beer 4,5% - Historian siipien havinaa ja runsasta makua sujuvassa steam beerissä.
Boheemi Luomu Pale Ale 5,3%.
Hukka American Pale Ale 5,0% - Yhden humalan voimalla (Centennial) suut suppuun laittava Pale Ale.
Tuff 6,2% American IPA - Makunystyt räjäyttävä ja suuta tärisyttävä Amerikan tyylin IPA.

Bryggeri, Helsinki

Bryggeri IPA 5,5% - Kauniin mahongin värinen, tasapainoisen maltainen sekä hedelmäisen ja havumaisen aromikas arki-IPA, jonka pehmeä maku kestää runsasmakuisten ruokien seuran.
Bryggeri Summer Ale 4,6% - Kesäinen janon sammuttaja parhaimmasta päästä. Uusiseelantilaiset humalat antavat oluelle upean hedelmäisyyden ja vehnän osuus mallaspohjassa tekee mausta mukavasti rapean.
Bryggeri Pils 4,5% - Aito saksalaistyylinen lagerolut, joka on saanut ystäviä upean hedelmäisyytensä ja voimakkaan humalointinsa ansiosta. Suodattamaton olut on oivallinen janon sammuttaja ja lisäksi runsaan makuinen.
Bryggeri ESPA (English Style Pale Ale) 4,5% -Lempeän maltainen kuparin värinen englantilaistyylinen pale ale, jonka tuoksussa aistii brittiläisten jalohumalien aromia ja jälkimaku on viljamaisen kuiva.
Bryggeri Stout 4,5% -Väriltään lähes musta pintahiivaolut, joka on maultaan paahtunut ja kahvimaisen kuiva, mutta samalla kevyt ja helposti juotava irlantilaistyylinen stout.
Lammin Sahti 7,5% - Lammilainen sahti on parhaista ohra- ja ruismaltaista perinteisin menetelmin valmistettu tumma, pintahiivatyyppinen olut. Mausteina on käytetty humalaa ja katajaa, jotka yhdessä antavat sahdille raikkaan ja kirpeän maun.
Lammin Sahti, Fillari 2,2% - Kevyt sitruunainen janonsammuttaja. ½ Pils-olutta ja ½ sitruunasoodaa.


Kaiku-Baari

Kaiku 2014, American Pale Ale, 4,5%. Kymijoki Beer Festivalin vuoden 2014 virallinen olut, joka on tehty vain tätä tapahtumaa varten. Lue lisää oluesta.

Mallaskosken Kuohu Pils, 4,7%. Rapeasti humaloitu ja raikas pils. Humalalajikkeina Magnum, Perle ja harvoin Suomessa käytetty Saphir. Saphirin aromaattisuus ja persoonallinen makumaailma tuovat tuotteeseen aivan uuden tulkinnan pils-tyyliin. Tavoitteena on ollut valmistaa ”Suomen Paras Pils”.
Mallaskosken Kuohu Amber Lager, 4,7%. Väriltään punertava pohjahiivaolut, jossa on rapea humalan puraisu ja tyylikäs Cascade-humalan aromi. Suomen Paras Olut 2012 -kilpailussa Kuohu Amber Lager voitti kultaa sarjassaan "Hanaoluet, lager, alle 6 %"!
Hartwall Original Long Drink, 5,5%. Aitoa lonkeroa jo vuodesta 1952. Maistuu vähän greipille.

Amerikka-Baari

Amerikka on sivuteemana tämän vuoden Kymijoki Beer Festivalissa ja takapihan maisematerassilta löytyykin  Amerikka-Baari, jossa pääsee nauttimaan jenkkioluista ja siidereistä jokimaisemissa. Joukossa myös jenkkityylinen olut Seinäjoelta ja pari siideriä Briteistä. Tiskin pyörittämisestä vastaa Servaali.

Flying Dog - Underdog Atlantic Lager, 4,7%. Persoonallisia ja runsaan makuisia laatuoluita valmistavan amerikkalaisen Flying Dogin erityisesti Pohjoismaisille markkinoille suunniteltu rapeasti ja tyylikkäästi humaloitu premium lager / pils.

Flying Dog - Doggie Style Classic Pale Ale, 5,5%. Väriltään meripihkaan vivahtava ja maultaan mainiosti maltainen sekä mahtavasti kuivahumaloitu olut. Cascade-humalan aromi ja maku tulee tässä oluessa hienosti esille. Todellinen amerikkalaistyylinen pale ale. Ei mikään sylikoira!

Flying Dog - Snake Dog IPA, 7,1%. Aito coloradolaistyylinen pale ale! Varsinainen hopheadien päiväuni. Monsteri, joka on todella tukevasti humaloitu Pacific Northwest-humalalla. Sitrusmaiset humalan aromit saavat paatuneimmankin oluenystävän hurmokseen!

Samuel Adams Boston Lager, 4,8%. Väriltään kuparinen, tuoksultaan herkullisen humalainen ja maultaan muhkean maltainen ja aromikkaiden jenkkihumaloiden sävyttämä lagerolut.

Mallaskosken Kuohu Pale Ale, 5,3%. Mallaskosken tutun "maitokauppavahvuisen" pale alen vahvempi versio, jota ei monessa paikassa ole tarjolla! Voimakkaasti humaloitu aito jenkkityylinen pale ale Seinäjoelta. Tuoksussa greippisyyttä ja hieman pihkaa, maun vivahteikasta humalointia tukee pehmeä maltaisuus. Väriltään kullanhohtoinen. Erittäin voimakas humalointi, jonka kärkenä persoonallinen Chinook-humalalajike.

Angry Orchard Traditional Dry Cider, 5,5%. Angry Orchard Traditional Dry on raikas omenasiideri Cincinnatista, Ohiosta. Siideri on uusi tulokas Boston Beer Companylta, USA:ssa siideri lanseerattiin 2011. Raikas ja kuiva siideri, jossa maistuvat kirpeät omenat. Englantilaisiin serkkuihinsa verrattuna siideri on hapokkaampi, mikä vahvistaa kuivaa makunautintoa entisestään.

Old Rosie Scrumpy, 7,3%. Täyteläinen, traditionaalinen, samea siideri. Miedosti hiilihappoinen. Voittanut kultaa useissa kilpailuissa!

Henry Westons Vintage Perry, 7,4%. Henry Westons Vintage Perry on erittäin raikas päärynäsiideri, jonka valmistukseen on käytetty ainoastaan Herefordshiren alueella kasvatettuja siideripäärynöitä. Muiden Henry Westons –sarjan siidereiden tavoin Perry on valmistettu perinteisin menetelmin ja kypsytetty 200 vuotta vanhoissa tammitynnyreissä. Tuloksena on maukas ja täyteläinen laatusiideri.
 "

Omat valintani kokeilevalle aloittelijalle, jälleen periaatteella kaksi per panimo/tiski:

Rekola: Amerikan Serkku & Metsän Henki. Amerikan Serkku toimii mainiosti ruuan kaverina ja sellaisenaan. Ei liian päällekäyvä aloitus American Pale Ale maailmaan. Metsän henki taas jakaa ihmiset kahtia, maista kuusenkerkkää oluessa, edes kerran.

Vakka-Suomi: LuomuPils & Savu. LuomuPils on tuoreena erinomainen jokapaikanhöylä, joka maistuu myös aloittelevillekin olutihmisille. Savu taas on sopivan kepeä aloitus savuoluiden maailmaan.

Hiisi: Hanssin Jukka & Kyyttö. Hanssin Jukka on Steam Beer, hieno historiallinen tyyli, joka toimii usein moneen makuun. Kyyttö, koska Kaslinkin viereisellä tontilla tunnelmaan sopinee juoda vähän makeahkoa ja keveää Milk Stouttia.

Bryggeri: Pils & ESPA. Bryggerin Pils on varsin oivallinen janojuoma näillä keleillä ja ESPA:ssa voi aloittelija maistella yllättävän hyvin onnistunutta Brittiläistä Pale-Alea/Bitteriä, kenties Isaran soittaessa taustalla?

Kaiku Baari: Kaiku & Kuohu Amber. Mitä olisikaan KBF ilman erinomaista festariolutta? Kuohu Amber taas on moniottelija, joka maistuu varmasti suomalaiseen suuhun.

Amerikka Baari: Flying Dog Doggie Style & Samuel Adams Boston Lager. Flying Dogin maan mainio pale ale on varsin mallikas esimerkki tyylistään ja onhan kaksimielinen nimikin mukava pöytäkeskustelun avaus? Sam Adams on instituutio. Mielestäni edelleen, erityisesti tuoreena, todella mallikas Lager.

Erityismaininta: Lammin tuotteet. Sahtia Kymenlaaksossa, kokeilkaa. Fillari taas maistuu myös lonkeron ja siiderinkin ystäville? Vannoutuneille siiderin juojille tarjolla on myös hieno Henry Westons Vintage Perry.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti