Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Olutarvioissa: De Dolle Extra Export Stout


 Oluen speksit:

Mikä: De Dolle Extra Export Stout, Foreign Stout, Belgia
Mistä: "Ulkomailta"
Hinta: Ei muistissa
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 9%,  katkero: 50ibu ja väri: 190ebc.
Nippelitietoa: De Dolle Brouwers tarkoittaa suomeksi "Hulluja panijoita" ja on perustettu vuonna 1980. Belgialaisella mittapuulla kyseessä on siis kohtalaisen tuore pienpanimo, jonka tuotanto on noin 1000hl vuodessa.


Pitkästä aikaa bloggaamassa taas. Tuopin Ääressä on siirtymässä syyskauteen, valitettavasti. Syksyn aloittaa De Dollen Extra Export Stout, Nuggetilla humaloitu ja panimon Arabieristä peräisin olevalla hiivakannalla käytetty Foreign Stout. De Dolle on kohtalaisen arvostettu belgipanimo, joskin tuotteiden saatavuus täällä on ollut minimaallista.
Extra Exportia edellisen kerran nauttiessani olut oli melko omalaatuista. Kuinka omalaatuista? Tässä pari lainausta muistivihkon uumenista: " häivähdys käy suussa häviten hyvin nopeasti hapokkaan marjaisuuden tieltä." ja "Ylipäänsä kummallinen tuotos. Edelleen pohtii pitäisikö tämän maistua joltain ihan muulta, mutta perverssillä tasolla tuo haastetta ja jotenkin De Dollemaisen twistin."
Miltäpä tämä maistuu tänään? Alla heti ensitunnelma.. What else can U expect from Belgian micro?



Jäätävän suuri ja kuohkea vaahto täyttää lasini vaikka kaadan silkkihansikkaat somasti kädessä tätä lasiini. Mustaa läpinäkymätöntä olutta jää jonnekin vaahtokerroksen alle. Vaahto kyllä laskee, mutta lasin tyhjentyessä sitä on edelleen sormenpaksuinen kerros jäljellä.
Nuuhkaistessa lasiini nenään vyöryy mieluisa yhdistelmä paahteista maltaisuutta, espressoa, suklaata ja vain aavistus viimeksi dominoinutta happamaa hieman punaviinimäistä marjaisuutta. Keveästi hedelmäinen, tummaa sokeria ja hiven humalaa. Kiintoisa, vahva ja monipuolinen tuoksu on hyvässä balanssissa.
Maku on palanutta leipäisyyttä, kahvia ja suklaata. Suussa käy myös suolaista lakritsaa ja tämän seurana hiven karamellisuutta. Jälkimaussa hiven yrttistä humalaisuutta ja hiivaisuutta.
Miellyttävä maultaan, mutta ei aivan löydä tuoksun tasoista syvyyttä.
Suutuntumaltaan melko täyteläinen, silti hiilihappoisuus pitää juotavuuden melko hyvänä. Alkoholi piilossa.
De Dolle yllättää taas. Missä oli marjainen happamuus tällä kertaa? perverssi puoleni olisi halunnut taas juoda gueuzen ja stoutin sekoitusta.. Silti, rehellisesti tänään nautittu pullo oli selvästi paremmin balanssissa kuin viimeksi, mistä lie kysymys? Sattuma? Rosvo St. Helenassa? Jokeri?
Hyvää kokonaisuudessaan, suosittelemme.

Pisteet:
Tuoksu(1-10): 9, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10): 8, Suutuntuma(1-5): 4, Yleisvaikutelma(1-20): 15 -> Yhteensä: 40/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti