Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


maanantai 17. syyskuuta 2012

Olutarvioissa: St. Feuillien Grand Cru


Oluen speksit:

Mikä:  St. Feuillien Grand Cru, Belgityylinen vahva ale, Belgia
Mistä: Alko
Hinta: 4,38€/0,33l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 9,5%,  katkero: 26ibu ja väri: 7,4ebc.
Nippelitietoa: Grand Cru tarkoittaa yleensä panimon lippulaiva olutta. Humalina tässä ovat Spalt, Styrian ja Saaz. Lisähuomiona, tätä olutta ei ole maustettu millään yrtillä/mausteella.St. Feuillien Grand Cru tuulisen maanantain päätteeksi. Viime viikonloppuna käväisin ns. kotopuolessa maaseudulla ja löysin jopa nurkkavierusta paikalliskuppilasta pullon A.le coqin porteria. Tämä jaksoi hämmentää kaikkien Karhulippis herrojen kansoittamassa, tai pikemminkin autioittamassa ravintolassa. Jotten olisi tuntenut kaikkien keskioluttaan nauttivien isäntien huomiota päätin katsastaa viskit. No viskipuolella jätin Kolme leijonaa rauhaan ja tyydyin ihan Jalluun, siihen yhden tähden versioon. Tämä sai hyväksyvää nyökyntää aikaiseksi, vaikka joku kehtasikin tilata Smirnoff Icea. En kaivanut kaulaani viikatetta, joten jatkoin matkaa. Tällaisissa ns. sivistyksen hylkäämissä kylissä on siitä hauska käydä, että joka kerta yllättyy kaappien sisällöstä, tätä nykyä jopa tavallaan positiivisestikin. Tästä syystä jätin tämän oluen arvioinnin suosiolla tähän päivään.
Grand Cru taitaa olla muutaman viime vuoden aikana jo lähes kymmenes Alkoon saapunut tuote ko. panimolta, Arkadia mukaan laskettuna. Voisin tietysti todeta, että panimon tuotteet ovat olleet vallan mainioita, joskin aivan huipulle ei ole ollut tunkua.
Maistetaanpas..

 Olut kaatuu lasiin ja melko "belgialaisittain" jättimäinen vaahto alkaa puskea lasin reunojen ylitse. Ulkoisesti haalean viljaisen keltaista, hieman sameutta mukana. Vaahto, kuten sanoin, on suuri ja höttöinen, mutta jää lopulta sentin paksuiseksi lakiksi oluen päälle.
Tuoksussa on keveästi hunajaista maltaisuutta kevyen hedelmäisyyden kera. Ilmassa on selvästi yrttisen mausteista hiivaisuutta ja hiven happamuutta. Alkoholi lämmittää taustalla. Melko simppeli ja miedohko tuoksu, jotakuinkin miellyttävä silti.
Maussa keskimakea, hieman hunajainen maltaisuus yhdistyy yrttiseen mausteisuuteen ja hedelmäisyyteen. Hiven sitrusta, päärynää ja melonia mukana. Humalointi on hivenen ruohoista ja tasapainottaa tätä hyvin. Jälkimaussa kevyesti katkeruutta ja happamuutta. Ei hassumpi, melko tripelmäinen makuprofiili.
Suutuntumaltaan kohtalaisen täyteläinen, silti hiilihappoisuus ja rungon osittainen keveys tekevät tästä prosenteihin nähden melko pehmeän ja helpohkosti juotavan. Alkoholia on hieman taustalla.
St. Feuillien Grand Cru on lopulta melko miellyttävä tuttavuus. Tiedän parempiakin belgityylisiä, mutta tiedän rutkasti huonompiakin. Suosittelen ainakin belgioluista pitäviä kokeilemaan ja muita joilla foliohattu ei ole liian syvällä päässä.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 7, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10): 8, Suutuntuma(1-5): 4, Yleisvaikutelma(1-20): 15-> Yhteensä: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti