Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


torstai 2. helmikuuta 2012

PanoPäivänSatoa & arvioissa: Liefmans Goudenband

Pakkaspäivän puhteeksi päätin kaivaa panovälineet esiin ja laittaa porteria. Jotta asia ei olisi ihan näin yksiulotteinen, niin samalla sain lyötyä kaksikin kärpästä yhdellä iskulla. Joskus takavuosina keskustelimme journalisti toverini kanssa, kuppilassa tietenkin, hauskoista oluiden nimistä. Tällöin suusta tuli toimittajille soveltuva RePorter. Asia jäi mieleen, vaikka muuten illan muistikuvat ovatkin loppua kohden vajavaisia.
No porteri hassulla nimellä vaati hieman enemmän ja koska olin päättänyt kokeilla jalokahvia tammilastujen kaverina sainkin kaksi olutta nivottua yhteen. Jalluhan sopii tutkivan journalistin käteen paremmin kuin hyvin.
Lyön peliin kolmannenkin ässän, tai pikemminkin jokerin. Luettuani naapuriblogin kiintoisan tekstin ja sopivan sohaisun muurahaispesään laitan tähän vielä reseptinkin.

Eräkoko, pieni 10l, keittotilavuus 14l. OG 1.082, mäskätty 1h 66c.

2,5kg PaleAle mallas
0,5kg Münich
0,3kg Ruskeamallas
0,25kg Cara60l
0,175kg Suklaamallas
0,075kg Special B
0,075kg Paahdettu ohra
0,1kg Muscovado sokeri

18g Magnum 60min
15g EKG+10g Willamette 15min
15g EKG+10g Willamette 5min

Hiivana Safale S04
Kakkospyttyyn menee 40g tammilastua, jotka tällä hetkellä likoavat jalokahvissa.
Sitten happamampiin asioihin..
Oluen speksit:

Mikä: Liefmans Goudenband, Hapan Ale, Belgia
Mistä: "Ulkomailta", olutravintolat
Hinta: n. 2,49€/0,375l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 8%, katkerosta ja väristä ei arvoa.
Nippelitietoa: Liefmansin joku saattaa muistaa parina viime vuonna jouluoluena olleesta Cuvee-Brutista. Goudenband on myös sekoitettu hapan ale ja säilyy varsin hyvin.

Käydänpääs pidemmittä puheitta tämän pienessä skumppapullossa ja paperipäällysteellä tulevan Sourin kimppuun.


Ulkoisesti syvän tummanruskea olut jättää pinnalleen tiiviin, kermaisen valkoisen vaahdon.
Tuoksussa happamuus esittelee itsensä samantien. Hapanta omenaa, sitruunamehua ja etikkaisuutta. Hennosti kirsikkaa, sekä alta tulevaa karamellisuutta.
Maussa mukavasti hedelmäisiä piirteitä. Yhtä aikaa happamahkoa sitruunankuorta ja omenaa, sekä hienosti kuivattua hedelmäisyyttä.
Keveähkösti karamellisuutta ja aavistus maltaisuutta. Kirsikkaisuus ja keveä viinietikkaisuus hallitsee hieman makua, mutta muut elementit tekevät siitä miellyttävän monimuotoisen ja vivahteikkaan.
Suutuntuma on keskitäyteläisen ja kohtalaisen täyteläisen väliä. Runko on keskitäyteläinen, mutta happamuus supistaa suuta ja kaataa vaakakuppia toiseen suuntaan. Alkoholi piilossa ja hiilihappoja on juuri sopivasti.
Goudenband on kyllä tyylikäs ja vivahteikas olut. Happamahko ja sopivan haastava nautiskeluun ja kuitenkin tasapainoinen. Veikkaan juustolautasen kanssa olevan melko lyömätön yhdistelmä.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 8, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10): 8, Suutuntuma(1-5): 4, Yleisvaikutelma(1-20): 15 -> Yhteensä: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti