Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Alko 80v juhlavuoden oluet testissä 4 - Teerenpeli Kaurakaapo & Huvila X-Porter

Ja katsauksessa vuorossa Teerenpelin Kaurakaapo, sekä Huvilan (Malmårdin) X-Porter. Tummaa ja paahteista luvassa. Toinen on tyyliltään stout ja toinen portteri. Tällä hetkellä näyttäisi tämän jäävän viimeiseksi katsaukseksi näihin juhlajuomiin. Testistä pois jäävät: VASP Hunajabock, sekä Lammin Sahdin Juhlaolut. VASP olen maistanut ja suosittelen kokeilemaan, eritoten jos olette hunajan ystäviä. Itse en siedä hunajaa, joten kertamaistelu riitti. Tuote itsessään on ihan maistuva ja simppeli. Lammin juhlaolut on ilmeisesti panimon 25v juhlaolutta suodatettuna. Juhlaolut oli ihan mukiinmenevä ja kiintoisa olutmainen sahti, tai sahtimainen olut. Tuotetta ei kuitenkaan lähialkoon eksynyt, joten ei mahda mitään. Suosittelen kokeilemaan molempia. Nyt asiaan ja avataanpa Teerenpelillä.

Oluen speksit:

Mikä: Teerenpeli Kaurakaapo, Stout, Suomi
Mistä: Alko
Hinta: n. 3,96€/0,33l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 6%, katkero: 23ibu ja väri: 97ebc.
Nippelitietoa: Teerenpeli on v. 1995 perustettu panimoravintola. Tätä nykyä ravintoloita on jo muutamassa kaupungissa ja tuotteita niin maitokaupoissa, kuin Alkossakin. Tunnetuimpina tuotteina varmaankin: Onnenpekka, Laiskajaakko, sekä Lempi siiderit. Kaurakaapo on humaloitu Styrian goldingsilla ja nimensä mukaisesti kauraa käytetty muiden maltaiden seassa.


Ensimmäisenä testissä olevaa Kaurakaapoa Alkon myyjä kehui "lähes koffin porterin veroiseksi". No tämä herätti hieman epäilyksiä, sillä panimon tuotteet ovat mielestäni olleet sinänsä hyviä, vaan eivät loistavia. No aika panna kaurakaapo testiin ja vastapelaajaksi astuu vanha tuttu X-porter.

Kaurakaapo on lähes musta olut niukahkolla vaahdolla, joka leviää nopeasti lasin reunoille.
Tuoksussa todella kevyesti paahteista maltaisuutta, makeahkoa karamellia riittää. Hieman lakritsaa. Kaurakeksiä soljuu taustalla hennon maitohappoisuuden toverina. Tuoksu ihan mainio, kenties enemmän paahdetta olisin kaivannut.
Maussa makeahkon leipäisää maltaisuutta, keveästi paahteisuutta. Balanssi on mainio. Keveästi kahvia ja suklaata, häivähdys lakritsaa. Lyhyt jälkimaku on kuivahko, hieman happamahko. Humala ei tunnu ja ebujen/ibujen vähyys näkyy.
Suutuntumaltaan keskitäyteläinen, liukas, hieman ohuehko. Juotavuus helppoa. Ylipäätään simppeli ja tasapainoinen stout, joka nojaa enemmän makeahkoon karamellisuuteen, kuin paahteeseen. Tukevammalla rungolla ja enemmällä paahteella löisi itsensä lävitse. Teerenpelin tuotteeksi oikein tuoppiin menevä, vaan ei Koffin porterin veroinen.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 7, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 7, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 14 -> Yhteensä: 34/50 

Seuraavaksi lasiin valuu Huvilan/Malmgårdin X-porter, jota olenkin jo ehtinyt Alkoon kaipailla. Hattu pois ja lasiin, mars.

Oluen speksit:

Mikä: Huvila/Malmgård X-porter, Porter, Suomi
Mistä: Alko
Hinta: n. 5,06€/0,5l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 7%, katkero: 70ibu ja väri: 250ebc.
Nippelitietoa: Malmgårdin panimoa voisi kutsua lähes paikallispanimoksi sillä se on lähin panimo kotiseudulla. Panimo siirtyi Malmgårdin kartanon tiloihin 2009 Panimoravintola Huvilan tiloista. Tunnetaan maitokauppapuolen Dinkel ja Blond Ale oluistaan, sekä Alkon Huvila ESB oluesta.


Huvila X-porter. Humalina Pilgrim ja EKG. Ennakoon tuttu olut ja mielestäni yksi maan parhaimmista oluista, joskin on harmillisesti myönnettävä että niitä todellisia huippuja on tässä maassa ainakin vielä vähän. No asiaan, asiaan..

Huvilan X-porter on lähes musta olut hyvällä vaahdolla, joka tosin laskee hetken kuluttua.
Tuoksussa on kahvisen paahteista maltaisuutta, reilusti yrttistä lakritsaa ja tummaa suklaata. Taustalla hento savuinen häivähdys. Miellyttävä ja kohtalaisen voimakas tuoksu.
Maussa on samaa paahtunutta, jopa hennosti palanutta mallasta, lakritsaista yrttisyyttä ja suklaata. Hieman happamuutta mukana. Jälkimaussa sopivasti katkeroa, kuivuu loppua kohden.
Suutuntuma on hivenen liukkaahko. Pehmeähkö ja melko täyteläinen olut.
X-Porter kamppailee pulloversionakin koffin portsarin kanssa maan ykkös portterin paikasta auringossa (tosin Teerenpelin Hullujussin viskiporter on kokeilematta edelleen). Hyvää tavaraa, ansaitsisi paikan Alkon vakiovalikoimassa.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 8, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10): 8, Suutuntuma(1-5): 4, Yleisvaikutelma(1-20): 15 -> Yhteensä: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti