Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


perjantai 24. helmikuuta 2012

Olutarvioissa: Gouden Carolus Tripel

Oluen speksit:

Mikä: Het Anker Gouden Carolus Tripel, Tripel, Belgia
Mistä: "Ulkomailta"
Hinta: 4€/0,33l (systembolaget)
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 9%, katkerosta ja väristä ei arvoja.
Nippelitietoa: Vuodesta 1491 kultaisen taljan ritarikunnalle pantu Tripel. Tripel on tyyliltään vahva vaalea ale. Nimi on peräisin Westmallen luostarista joka nimesi vahvimman oluensa Tripeliksi. Kyseinen olut toimii esikuvana koko tyylille.

Pitkästä aikaa Gouden Carolusta pöydällä. Suuresta 0,75l pullosta tietenkin. Kyseinen panimo on itselleni siitä mieleinen, ettei siltä ole vielä mitään huonoa tuotetta tullut juotua. Tänään vastassa olisi ikivanha resepti, ainakin panimon verkkosivujen perusteella. Vuodesta 1491 asti pantu olut aiheuttaa kunnioitusta jo perinteen vuoksi, joskaan en edes kuvittele oluen olevan täysin samaa kuin silloin. Tyyliltään aina mieluisa Tripel.
Tripel on kuitenkin ehkä yksi haastavimmista oluttyyleistä luoda. Tarvitaan täydellinen tasapaino hiivan tuomien hedelmäisten ja mausteisten esterien, humalan, maltaisuuden ja alkoholin suhteen. Kuitenkin ollen juotavuudeltaan suhteellisen simppeli. Ei muuta kuin korkki korkkia vääntämään.

Pikariin valuu kullankeltaista olutta, vaahtoaa runsaasti. Jättää kestävän ja reilusti pitsiä jättävän hatun päälleen. Ulkonäkö on perinteinen ja tyylipuhdas.
Tuoksussa aluksi vahvasti witbiermäistä sitruksen ja korianterin leikkiä. Hedelmäisiä sävyjä, hennosti makeahkoa maltaisuutta ja mausteita hieman taustalla. Tuoksu miellyttää nenää.
Maussa hedelmäisyyttä, keskimakeaa viljaista maltaisuutta mukana. Keskivaiheilla alkoholi ja mausteisuus tekevät tästä kohtalaisen parfyymisen, joka tökkii ensimmäisen lasin jälkeen liikaa. Maustehyllystä soppaan on kaatunut korianteria ja inkivääriä, joskin lienevät hiivan tuomia sävyjä. Jälkimaussa hento sitruksinen ote. Alkoholi maistuu hieman taustalla.
Suutuntuma tässä on kohtalaisen täyteläinen. Pehmeä ja kohtalaisen helppo juotavuus yhdistettynä 9% vahvuuteen käyvät päälle kuin syyttäjä.
Gouden Carolus Tripel on lopulta melko perinteinen Tripel. Tekee sinänsä kaiken hyvin tyylissään, mutta ei täysin iske. Mustanaamiota lainaten: Vaikka tällä onkin kymm...yhdeksän tiikerin voimat, ei ääni saa kuitenkaan vertani hyytymään.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 8, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10): 7, Suutuntuma(1-5): 4, Yleisvaikutelma(1-20): 15 -> Yhteensä: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti