Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


perjantai 27. tammikuuta 2012

Paluu Juurille: Budejovicky Budvar (Budweiser)

Oluen speksit:

Mikä:  Budejovicky Budvar, Pils, Tsekki
Mistä: Maitokaupat
Hinta: n. 2,7-3,5€/0,5l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 4,5%, katkero: 20ebu ja väri: 10ebc.
Nippelitietoa: Budějovický Budvarin 1895 perustettu panimo on kohtalaisen tunnettu Suomessakin. Panimon tuotteita markinoidaan USA:ssa ja Kanadassa nimellä Czechvar. Tämä siksi, että toinen tunnettu (Anheuser-Buchin) Budweiser ovat kiistelleet useasti Budweiser tuotemerkistä. Panimon tuotteista myös tumma lager on melko laajassa jakelussa kotimaan maitokaupoissa.

Tänään lasissa Määrin ohraa, Zatecin humalaa ja vettä 320m syvyydestä. Beer of kings, Budejovicky Budvar. Budvar on tyyliltään tsekkityylinen Pils/Vaalea lager. Ei niin rapeasti humaloitu kun klassikko, herra ja hidalgo Pilsner Urquell. Samalla eräs ympyrä sulkeutuu. Tämä olut oli Guinnessin ohella eräs harrastuksen alkuun johtaneista oluista. Sillä erolla, että en ole vuosiin ostanut tätä Budia, joten kysymys kuuluukin: Onko se vielä hyvää?Kultaisella foliopaperilla suojattu korkki sanoo tsuff ja oljenkeltaista olutta valuu tuoppiini. Vaahtoa ei synny paljoa ja se katoaa kuin tuhka tuuleen hyvinkin nopeasti.
Tuoksu pamauttaa minut takavuosiin, tuttua kovin tuttua. Ruohoista humalaa, voimaista maltaisuutta ja hiven kumisaapasta. Kuivahko ja keskiraikas tuoksu.
Maussa hennosti hunajaista maltaisuutta, ruohoista humalaa ja voimaista diasetyyliä. Jälkimakuun asti humalointi ei oikein riitä, katkeruus uupuu.
Suutuntumaltaan keveähkön ja keskitäyteläisen väliä. Hiilihappoja on reilusti ja juotavuus on helppoa.
Ylipäätään, aika hieman kultaa muistoja. Silti, simppeli tsekkipils ja raikas janojuoma. Tasapaino kohdallaan, tyylissään mainio. Jää Urquellin jalkoihin humaloinnissa, joten suositukset aloittelijoille, ummikoille ja sauna/ruokajuomaksi.
Pisteet:
Tuoksu: 6/10, Ulkonäkö: 2/5, Maku: 6/10, Suutuntuma: 2/5, Yleisvaikutelma: 13/20, Yhteensä: 29/50 Loppuun kuva tämän päivän "saaliista", 1,2kg humalaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti