Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


perjantai 20. tammikuuta 2012

Omasta Panimosta: Blackout Smoked Brown Ale


Oluen speksit:

Mikä:  Blackout Smoked Brown Ale, Savuolut, Suomi
Mistä: Kotoa
Hinta: Ei laskettu
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 5,4%, katkero: 30ebu ja väri: 54ebc.
Nippelitietoa: Jouluolueksi pantu keveä savu browni. Humalina Willamette ja Saaz. Mallaspuolella mm. Weyermanin ja Gotlannin savumallasta, karamelli ja münchen maltaita. Hiivana Safale S04. Nimetty panon aikana sattuneen sähkökatkon mukaan.

Tänään, viimeinkin, esittelyssä jouluksi pantu savubrown.
Tarkoitus oli panna joulupöytään maltainen, miedohko ja savuisa ale. Aluksi ajattelin kokeilla savuporteria, mutta päädyin yhdistelemään brown ale reseptiini savumallasta ja hieman Dingemansin Belgian Aromatic mallasta. Nostin hieman paahdetun ohran osuutta saldosta ja vähensin karamellimaltaan määrää.
Ja lopputulos:
Ulkoisesti olut on syvän ruskeaa kermaisella ja pitsiä jättävällä vaahdolla.
Tuoksussa leipäistä maltaisuutta, vienosti savuisuutta ja makeaa hedelmäisyyttä, sekä vienosti suklaata. Tuoksu on miedohko. Savua voisi olla hieman enemmän, vaikka savumaltaita yli puolet mallassaldosta onkin. No Weyerman tiedettiin etukäteen hieman "mehuttomaksi", mutta maltaiden kotisavustus on toistaiseksi vähintäänkin hankalaa näin kerrostalo asujalle.
Maussa pehmeän makeaa, hivenen siirappista makeutta, savumallasta. Gotlannin savumaltaan maku tulee selvästi lävitse. Keveästi leipäisyyttä. Lopussa keveästi paahdetta ja yrttinen humalan häivähdys.
Suutuntuma on keskitäyteläinen, helposti juotava ehkä aavistuksen ohuehko. Hiilihappoja passelisti.
No, joulupöydän ruokaoluena tämä ajoi kelvosti asiansa. Janojuomaksi tästä ei ole, mutta näin talvella menee mukavasti keveänä lasillisena työpäivän jälkeen.
Savua pitäisi olla enemmän, mutta vaatisi itse savustamista tai malliin 90% savumallasta, 5% müncheniä, 3% cara60l ja 2% suklaamallasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti