Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


tiistai 12. huhtikuuta 2011

Olutarvioissa: Achel 8 Blond


Oluen speksit:

Mikä:  Achel 8 Blond, Belgityylinen vahva ale.
Mistä: Systembolaget (Olutravintolat)
Hinta: n. 3,6€/0,33l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 8%, katkerosta ja väristä ei arvoja.
Nippelitietoa: Achel on varsin uusi trappistipanimo (perustettu 1998).  Luostari on kuitenkin ollut paikalla jo vuodesta 1648 ja oluttakin pantiin ensimmäiseen maailmansotaan asti 1850-luvulta.


Kevättä ilmassa. Aurinko paistaa kimaltavalle hangelle ja lämpömittari huutaa minua nautiskelemaan päivästä parvekkeella. Laitan letkeää musiikkia soimaan ja Kuuban rytmit räjäyttävät tajunnan, auringon nuollessa ihoa talven jälkeen. Pöydällä tanssiva belgialainen blondi kertoo nimensä olevan Achel. Hän haluaa täyttää toiveeni ja tehdä läheistä, suorastaan sisäistä tuttavuutta kansani. Mikäli oikein ymmärsin paksua Flanderin murretta. Harvemmin tutustuu näin vapaamielisiin blondeihin ja vielä luostaritaustalla.. Achelin 8 Bruinia on ollut Alkon hyllyillä jo tovin. Tämä puolestaan on ko. oluen vaaleampi sisarus ja edelleen talven systeemireissulta, jolly roger mastossa, noudettua ryöstösaalista. Mennäänpä arvioon:

Ulkoiselta habitukseltaan tämä blon..siis olut on tummahkon kullankeltainen, melko pitkäikäisellä ja hervottomalla vaahdolla.
Tuoksussa on hedelmäisyyttä ja reiluhkosti mausteita; pippuria, korianteria ja sitrusta. Taustalla hentoa banaanista makeutta. Ei huono tuoksultaan, paremman pään vaaleita belgejä.
Maku alkaa aavistuksen hedelmäisen fenolisena. Jatkuen samaan mausteisuuteen, jota jo tuoksussa oli. Päättyen happamahkoon kuivuuteen ja aavistukseen puumaista katkeroa.
Suutuntuma on keskitäyteläisen ja kohtuullisen täyteläisen välissä. Hiilihappoa on ja juotavuus on hyvä. Alkoholi paistaa aavistuksen lävitse (8%).
Achel 8 Blond on lopulta hieman yllättävästi kuivahkompi kuin luulin. Mausteinen vahvempi belgiblondi, johon kuivahtavuus tuo lisäväriä.  Jälleen tasapainoinen trappisti, josta osakiitos menee Westmallen ja Rochefortin suuntaan, sillä ko. luostarien munkit olivat auttamassa Achelin perustamisessa.
 Pisteet:
Tuoksu: 8/10, Ulkonäkö: 4/5, Maku: 8/10, Suutuntuma: 3/5, Yleisvaikutelma: 15/20, Yhteensä: 38/50


Tuopin Ääressä toivottaa hyvää alkanutta kevättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti