Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


tiistai 15. maaliskuuta 2011

Omasta panimosta: Captains Order IPAOluen speksit:

Mikä:  Kouvostoliiton Captains Order IPA
Mistä: Kotoa
Hinta: (raaka-aineet) n. 2,5€/l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 7,1%, katkero 78ebu ja väri 27ebc.
Nippelitietoa: Captains Order on toinen IPA viritelmäni. "Etiketissä" olevat luvut eivät  lopulta ihan pitäneet paikkaansa.


IPA (India Pale Ale) eräni alkaa olla parhaimillaan tällä hetkellä ja nyt on sopivasti aikaakin vääntää siitä blogiin tekstiä. Kyseessä on toinen yritykseni IPA genreen (kts. Walking The Plank IPA) .
Humalina tässä erässä ovat: Columbus, Northern Brewer, Chinook, Cascade, Amarillo ja Centennial. Melkoinen C-hop keitos siis. Alkoholipitoisuus nousi 7,1% vaikka kaavailin sen jäävän 6,9% (No ei sitä eroa kukaan maista..). Beersmithin laskema katkeropitoisuus olisi 78ebua, mutta koska suurin osa tästä tuli keiton loppupuoliskolla, ei katkero pääse puraisemaan aivan halutulla tavalla. Kyseessä on ehkä lähemmin "Imperial Amber Ale".
Väriä oluessa on noin 27ebc, hieman sameahko ja runsasvaahtoinen. Vaahto on ehkäpä kestävin omista oluistani ikinä, sillä se pysyy tiheän kermaisena lasin pohjaan asti.
Tuoksussa on sitrusta, greippiä ja mäntyä. Ehkä hieman toisiinsa sekoittuneina, voi olla että reseptini vaatii pientä viilausta tämän kohdalla ja vesi hieman lisää kipsiä. Taustalla soljuu hieman trooppista hedelmää ja maltaisuutta.
Maussa maistuu greippistä mausteisuutta, havumetsää ja hedelmää. Aavistus makeaa karamellisuutta. Ainoa joka puuttuu on reipas suuta supistava humalan puraisu jälkimaussa, nyt puraisu on samaa tasoa kuin esim. britti bittereillä.
Suutuntuma on keskitäyteläinen, kohtuu helposti juotava olut. No kaikenkaikkiaan ihan suht onnistunut keitos tästä tuli, erityisesti saunan jälkeen mukavan virkistävä olut. Tiedän suurinpiirtein tarvitsevani muutokset seuraavalla kerralla: Enemmän katkeroa alkupuolelle ja hieman "tasoittaa" loppupään aikataulua. Kipsin lisäys voisi myös auttaa katkeroon ja humalien "erotteluun" mausta.
Toinen seikka joka vaikutti hieman lopputulokseen on se, että FG arvo jäi 1.018, eli tyyliin nähden hieman korkeaksi. Tiedä johtuiko humaloimattomasta uuttesta jota käytin maltaiden lisäksi? Ehkä matalampi mäskäyslämpötila auttaisi tähän.
Mutta ihan kohtuu tyytyväinen olen tähän erään, pitkälti sitä mitä halusinkin. Jenkki-ipa alle 1,5€ tuoppi..
Seuraavaksi vuorossa olisi Saison, mutta sen kimppuun käyn vasta toukokuussa ja sen perään ehkä pale-ale.
Pohdinnan alla olisi myös "Tropical Imperial Stout", IS kookoksella, palmusokerilla ja rommilla. Go crazy tavaraa.

2 kommenttia:

  1. Hmm. Kiinnitti huomiota tuo prosentti lasku ja ominaispainot. Jos laskit olueen tulevan 6,9% vitamiineja ja siihen tulikin 7,1%. Kuinka ominaispaino käymisen jälkeen voi olla korkeampi kun suunniteltu, ellei sitten mäskäys tehokkuus olut korkeampi ja siten alku ominaispaino olisi ollut korkeampi. Mutta sitten tuli mukaan ne uutteet??? ;)

    VastaaPoista
  2. Yksinkertaisesti niin, että askartelin etiketin ensin =) Tiedot oli beersmithin laskemat ja osuneet toistaiseksi oikeaan, tälläkertaa vain tehokkuus oli mäskätessä oli selvästi parempi.

    VastaaPoista