Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Olutarvioissa: Slottskälläns Imperial Stout 2010


Oluen speksit:

Mikä:  Slottskälläns Imperial Stout 2010, Ruotsalainen Imperial Stout
Mistä: Systembolaget
Hinta: n. 3,4€/0,33l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 9%, katkero 43ebu ja väri 141ebc.
Nippelitietoa: Slottskälläns Imperial Stout on ruotsalaispanimon (perustettu 1997) lukuisia palkintoja voittanut IS. Olut oli Alkonkin valikoimissa vielä vuosi takaperin.Viimeinkin.. SIS on taas lasissa.Imperial Stout on eräitä lempi oluttyylejäni. Niille joille nimi on vieras, kerrotakoon, että Imperial Stout (IS) on wikipedian mukaisesti: "Imperial stout eli Russian Imperial Stout oli alun perin Englannissa tehtyä olutta joka vietiin Venäjälle tsaarinalkoholipitoisuus, jopa 9-10 %. Tämän ansiosta olut ei pilaantunut pitkän kuljetuksen aikana ja se sieti myös paremmin kylmää ilmastoa. Suosittuja imperial stouteja ovat muun muassa englantilainen hoviin. Imperial stoutissa on korkea Samuel Smith's Imperial Stout ja amerikkalainen North Coast Old Rasputin Russian Imperial Stout." Tarinaa tai ei, IS on ikäänkuin reilusti rotevampi versio stoutista, joka toki voidaan jakaa useampaan alatyyliin.
Kun systembolagetissa törmäsin tähän 2010 versioon oli sitä pakko haalia pari pulloa.


Vanha arvioni kertoo oluesta seuraavaa: " Slottskälläns Imperial Stout on lähes musta ja harmittavan niukkavaahtoinen IS. tuoksuu erittäin miellyttävältä, tuoksussa selvää paahteisuutta ja hedelmäisyyttä, sekä lakritsaa. Maultaan tumman paahteinen ja täyteläinen. Lämmetessään makeus kasvaa ja makuun tulee myös suklaata ja hiven anista. Suutuntuma on miellyttävän täyteläinen ja vieläpä pehmeä. Ylipäänsä todella mainio olut, joka toimii jälkkärinä miltei aina. Ehdottomasti paras ruotsalaisolut tähän mennessä."

Tänään lasiin kaadettu olut oli puolestaan yllättävän hyvävaahtoista, kuten kuvasta näkyy. Vaahto kestää melko hyvin oluen pinnalle. Tuoksussa on samoja piirteitä kuin ennenkin, nyt mukana on myös mämmiä ja kevyesti suklaata.
Maultaan tämä on makeamman pään IS, hivenen karamellinen, kahvia, suklaata ja anista edelleen. Hieman kuivattua hedelmää ja rusinaa, tuoden mieleen vahvemman belgialen. Suutuntuma on kohtuu täyteläinen, makuaistini on ilmeisesti muuttunut, sillä täyteläisyys ei ole ihan niin voimakas kuin silloin. Pehmeä ja vahva.
Edelleen maailmanluokan IS. Täyteläinen ja melko tasapainoinen, jälkiruoka stout. Suosittelen tumman suklaan kaveriksi ja hitaaseen nautiskeluun. Parhaimillaan lähes huoneenlämpöisenä.
Pisteet:
Tuoksu: 8/10, Ulkonäkö: 4/5, Maku: 9/10, Suutuntuma: 4/5, Yleisvaikutelma: 16/20, Yhteensä: 41/50 (Vanhat pisteet olivat: 43/50)


Short English summary, powered by 9%, so it could look like being translated through Google translator by Swedish chef.. 


Slottskälläns Imperial Stout 2010 is almost black beer, with thick foam. There's roasty coffee, chocolate, raisin and anise on the nose. Flavor is slightly roasted, dark chocolate combining with caramel, dried fruit and anise. Mouthfeel is slightly full, it's soft and powerfull.
SIS is still one of the best beers from Sweden. I'd recommended it to friends of dark chocolate. Slow beer.
41/50 points.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti