Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


tiistai 7. marraskuuta 2017

Statistiikkaa omasta oluen kulutuksestani

Paljonko on paljon?
Varmaankin huomasitte blogin Facebook-jatkumossa olleen pullonkorkkikilpailun?
Teille, ketkä ette ole vielä liittyneet ryhmään, niin suosittelen klikkaamaan itsenne sisältöön sisään. Facebookin puolelle kasautuvat kaikki pienemmät uutiset ja ajatukset, sekä tällaiset skabat.
Asiaan. 0,33l tölkkiin oli siis vajaan 4kk (n. 100Vrk:n) aikana kasautunut peräti 67 korkkia. Näistä vajaa 40 oli kotioluita. Tämä laittoi miettimään omaa alkoholinkulutustani. Näissä luvuissahan eivät ole mukana tölkkioluet, eivätkä esimerkiksi ravintoloissa nautitut tuopit..

Eli pienellä laskutoimituksella voimme päätellä, että päivässä kertyy n. 0,7 olutta. Tämä on mielestäni ihan kohtalaisesti, sillä en juo joka päivä.
Toisaalta kyseessä on kesä ja loma-aika, joka jotenkin tuppaa nostamaan kulutusta. Toki osa korkeista ei ole pelkästään itse tyhjentämistäni pulloista, mutta keskiarvo on silti liki yksi per päivä. Ehkä kiintoisinta tässä on vielä se, etten heinäkuussa ollut pahemmin kotona, enkä edes Suomessa.  

Voidaan myös olettaa, että jokaista ostettua pullo-olutta kohden on kulunut ainakin yksi tölkki, sillä suosin niitä normaalisti mieluummin, kuin pulloja. Jolloin kokonaismäärä kasvaisi n. sataan. Okei, edelleen aikalailla yksi per päivä. Jos tähän lukuun ynnäisi kaikki reissuissa juodut, ravintoloissa nautitut, sekä puistossa pussikaljoina kiskotut nousisi kulutus edelleen. Lyhyellä otannalla (tilitiedoista) pyöristelen keskiarvoa jonnekin 1,3-1,5:n nurkille.
Miltä tämä teistä kuulostaa? Kuinka paljon on paljon?

DIY ja säästä
Palataanpa kotiolueen.
Kansantaloudellisesti voidaan päätellä, että jos olisin nuo noin neljäkymmentä olutta juonut Alkon hinnoilla; olisi laskua tullut tästä pyöreät 200€. Oletuksella, jossa yksi pullo maksaa keskimäärin 5€ (hyi). Ravintolassa taas olisi euroja kilissyt kassaan liki tuplasti, eli varmaan 350-400€.

Entäpä kotioluen kulut? No osa kotioluista on toki ollut näytteitä, kuten kokonaismäärästä muutenkin.
Silti jos oletettaisiin kaiken olleen omaa tuotantoa voitaisiin (pyöreästi) arvioida rahaa kuluneen n. 1,5€/l.
Jos arvataan keskipakkauskoon olevan 0,4l (seassa 0,33l, kuin 0,5l pulloja) voidaan ynnäillä litroja kuluneen siis n. 16L ja rahaa palaneen siis n. 24€.
Eli röyhkeästi kotiinpäin tuli vedettyä laskutavasta riippuen n. 175-375€.

Koska olen nykyisin tällainen persaukinen opiskelijan retku, jonka tukia te kaikki haluatte leikata, voin todeta täysin tyytyväisenä tämän olevan ihan hemmetin miellyttävää kukkaroni kannalta. Sillä meinaan matkustaa jo johonkin, jossa olut on elintarvike, eikä se maksa ravintolassakaan vitosta pullolta. 
Hanaoluesta ei kerry korkkeja

Silti tässä on järjetön yhtälö. Yhtä aikaa haluaisin tukea vaikkapa ravintoloita, jotka ovat hinnoittelemassa itseään ulos pyytämällä kymppiä 0,5l tuopista ja keplottelemalla tätä lukua näennäisesti loivemmaksi eurotuopeillaan. Tämähän johtuu kulurakenteesta ja kasvavista kuluista kaikkialla ja kaikissa sektoreissa. Oravanpyörä.
Silti enempi vähempi tuntuu, että kaikilla on kokoajan vähemmän käteistä käytettäväksi tämän systeemin pyörittämiseen. Myös minulla. Mihin se raha katoaa tässä matkalla?
Kenties ulkomaisiin verkkokauppoihin, ulkomaanmatkoihin ja kasvavan kotiolutbuumin ylläpitoon? En tiedä, kuhan lasken.
Loppujenlopuksi koko laskelma oli oikeastaan todella mielenkiintoinen. On antoisaa tietää mihin ja kuinka paljon taloudestani vuotaa pennejä pieninä noroina.


Haastankin nyt kaikki muut blogistit tarkastelemaan omaa kulutustaan sopivalla otannalla ja tuomaan sen jakautumisen esiin.
Kenties minunkin pitäisi laskea paljonko rahaa palaa akselille: maitokauppa, Alko, kuppilat, kotiolut, festarit?

2 kommenttia:

  1. Otetaan haaste vastaan. Tosin ensin pitää kerätä statistiikkaa, että katellaan sitten helmikuussa tai jotain. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa. Eipä tämäkään miulla mitään tarkkaa tiedettä ollut, mutta kilpailun jälkeen avasin silmiä hieman sille paljonko bisseä kuluu. (En lähde edes arvailemaan lukuja, jos mukaan laskisi cocktailit, vinkut, siiderit ja väkevät).

      Poista