Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


maanantai 21. joulukuuta 2015

5 Suosikkia oluttyyleistä

Aika usein tulee eteen kysymyksiä minkä tyyppisistä oluista pidän? No koska pidän kaikista tasapuol..eiku.. Toki minulla on omat suosikkini, ne tyylit jotka sopivat omaan makuuni parhaiten. Koska viimeksi kävin läpi "en tykkää" listani, niin käännetään tämä ympäri tällä kertaa.
Tässäpä siis perinteinen "Viis parast" listaus. Tälläkin kertaa todella hankala sellainen:

1. Imperial Stout/Porter

Yksinkertaisesti the one style to rule them all. Mikään olut ei ole niin nautittavaa kuin täydellisessä balanssissa oleva n. 9-10% (minun sweetspottini) IS. Kahvia, tummaa suklaata, suolaista lakritsaa ja kenties vielä tynnyrikypsytetty, jolloin mukana on vivahteita vaniljaan ja tammeen. Katkeran suloista, paahteista, vaan ei palanutta. Silkkisellä suutuntumalla, jonka kahvinen paahteisuus yhdessä katkeroiden kanssa kuivattaa. Sipperi, joka vain odottaa kipparia (uuh, näitä puujalkoja). Mielestäni jokaisella itseään kunnioittavalla panimolla tulisi olla tällainen lippulaiva ja kruununjalokivi tuotannossa.
Toistaiseksi paras tässä tyylissä: Goose Island Bourbon County Stout.
 
2. Kellerbier/Pilsner

Yllätinkö? Tuoretta, suodattamatonta, niin smoothia, niin isosta tuopista. Herkkiä aromeja, puhtaita sävyjä ilman yhtään C-kirjaimella alkavaa humalalajiketta. Maalaismaista, rustiikkista, maltaisuutta ja sopivasti humalaa ja hiivaisuutta. Niin hyvää, sekä edullista..Paikan päällä, kun eihän näitä saa tuoreeltaan mistään täältä päin.
Toistaiseksi paras tässä tyylissä: Pilsner Urquell Nefiltrovaný (panimolla).

3. Saison

Vivahteikas, hedelmää, mausteisuutta, kukkaista humalaa, omalaatuista raikkautta ja funkkia hiivaisuutta (ilman villihiivakantoja kiitos). En tiedä keksinkö mitään parempaa juotavaa kesäpäivänä, kuin iso pullo kylmää Saisonia.. Kenties kannullinen Mojitoa?
Toistaiseksi paras tässä tyylissä: Dupont Avec les Bons Vœux.

4. India Pale Ale

Tulihan se sieltä. Hophead ei pääse juuristaan, mutta tämä on vähän vaikea tyyli. Meinaan, hyviä on paljon, mutta loistavat IPA:t ovat harvinaisuus. Kenties en oikeasti pidä tyylistä klassisesti, mutta tiedän millaisena humalapommini haluan. Ilman karamellia, reilusti hedelmäisen humalaisia aromeja, käpymäisyyttä, pellettiä, mutta en kaipaa ruohoisuutta, enkä juurikaan pihkaisuutta. Mehumaista juicyfruitia keveällä katkeruuden rutistuksella joka kuivaa sopivasti suuta ennen seuraavaa huikkaa. Myöskin se tyyli, joka on klassisesti yksinkertainen valmistaa, mutta sellaisena kuin itse tämän haluaisin todella vaikea, graalin malja itselleni.
Toistaiseksi paras tässä tyylissä: Kernell Citra IPA.

5. Quadrupel

Mietin pitkään tämän, Weissbierin ja Savuoluen väliltä. Valitisin tämän. Se on vaikea, se on parhaimmillaan upea. Monipuolinen, vivahteikas, suuri, mutta niin juotava. Pehmeä, ovelasti tasapainoinen mausteisuuden, hedelmäisyyden ja maltaisuuden väliltä. Jotakin joka sopii täydellisesti talveen ja erityisesti joulunaikaan. Sopivan juustolautasen kanssa täydellinen matkalippu taivaaseen.
Toistaiseksi paras tässä tyylissä: Rochefort 10.

2 kommenttia:

 1. Hyvä lista. Valitsisin ehkä nämä:

  1. Imperial Stout / Imperial Porter
  2. Quadrupel / Belgian Strong Ale
  3. Flaamilainen hapan ale
  4. Saison
  5. IPA

  Kolmesta ekasta tulee ehkä kuitenkin ne suurimmat nautinnot. Kaksi muuta on sitten taas oluen virkistävämmältä puolelta. Vaikka välillä IPA kyllästyttää, niin kyllä sitä määrällisesti tulee ylivoimaisesti eniten juotua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tohon Quadiin olis kyllä voinnut tavallaan lisätä tuon Belgian Strongin :o
   Totta tuo IPA. Se kiinnostaa, koska haluaisin löytää täydellisen, mutta hyvin harvoin se on mitenkään erinomainen. Olen alkanut miettimään jopa eri laitteistojen ja erä kokojen vaikutuksia tässä tyylissä..

   Poista