Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


torstai 24. lokakuuta 2013

Omaa olutta Vakka-Suomen Panimolta: Joulun KaikuNyt kun tämä on viimein julkaisukelpoista, niin annetaan mennä ja aloitetaan hieman valottamalla taustoja.

Viime elokuussa järjestettyihin Kymijoki Beer Festivaleihin olivat järjestäjät panneet (vai panettaneet?) Vakka-Suomen Panimolla oman festarioluen nimeltä Kaiku. Kyseessä oli raikas ja simppeli maitokauppavahvuinen American Pale Ale, joka oli myynnissä myös paikallisessa Prismassa.
No kävikin niin, että festarit yllättivät järjestäjät ja osallistujat, sillä kiinnostusta ja myyntiä piisasi. Villeissä huhuissa puhutaan, että seuraavana päivänä jäljellä oli vain tyhjiä kylmäkaappeja, kegeistä puhumattakaan.
Hyppäämme kuukauden eteenpäin tilanteeseen, jossa tapaan pitkästä aikaa toisen tapahtuman vetovastuussa olleista herroista, eli Matti K:n. Hän täräytti tiskiin varsin kiinnostavan ajatuksen: Kaiku myi niin hyvin, että joululle olisi jouluolueksi tilausta ja reseptille olisi tarvetta, jotta paikallisuutta saataisiin tähän lisää. No mikäpä siinä, olisihan tässä haastetta kerrakseen.
Maltaat
Reseptin kirjoittaminen oli varsin opettavainen kokemus tällä kertaa.
Sain pian sähköpostitse raaka-aine listan, joka asetti rajat reseptille. Toki sen piti olla maitokauppavahvuinen, mutta varsin tiukassa olivat jo mallasvalinnat, siinä missä kotikeittelijä oli tottunut käyttämään lähes mitä mieleen juolahti oli tämä varsin haasteellista, mutta hauskaa. Hiivakannat pysyivät luonnollisesti tiukasti Janin&Co. hyppysissä, minulle ilmoitettiin vain ale, lager ja vehnäkanta.
Lisäväriä tähän toi sekin, että pyydettiin käyttämään jotakin jouluista maustetta (ei, sinappi ei osunut..) ja jotakin ”erikoisempaa” mallasta.

Kirjoitin siis nipun reseptejä, mm. tumma vehnäolut, ”Nzpa” (eli New Zealand Pale Ale), jne.

Lopulta voittajaksi päätyi se mistä oli alun perinkin puhe: Brown Ale, jossa on kaurahiutaleita ja hiven kanelia mukana.
No myöhemmin minulle ilmoitettiin, että panimolla ei ole kaurahiutaleista kokemusta ja koska aikaa koekeittoihin ei ollut, jouduin lähes "pitkin hampain" vaihtamaan tämän vehnämaltaaseen.
Kanelin kanssa painin pitkään. Jauhetta en halunnut käyttää, vaan mieluummin tankoja, jotka olisivat ehkäpä tasalaatuisempia ja paremmassa hapessa kuin jauheet. Määrä oli arvoitus minulle ja panimolle, joten taustatyötä tuli tehtyä ja puolitin ”suositellun annoksen”, mitään glögiä ei oltu panemassa. Ainoa esiin tullut "muutos" tuli panimolla vastaan. Herrat eivät teknisistä syistä johtuen halunneet laittaa tankoja hetkeksi uimaan keiton lopussa. Joten tangot lisättiin hieman oudosti siivilöintivaiheessa.
Mielessä kävi myös mantelisiirappi, mutta hyllytin ajatuksen liian monimutkaisena keiton siintäessä jo lähitulevaisuudessa.

Tyytyväisenä vierettä lasissa
Ajelimme porukalla lopulta Uuteenkaupunkiin, eli Ugiin. Itse hyppäsin kyytiin suoraan yövuorosta, joten vuorokaudesta tuli lopulta 34h mittainen. Panimolla olivat jo ensimmäisen keiton tehneet, joten otimme osaa ”luovina työnjohtajina” ja saimme vapaasti kiertää Vaspin panimoa ja esittää lukuisia kysymyksiä. Lopulta edessä oli viimein haluttu ja kauan odotettu näyte vierrettä, joka oli juurikin kohdallaan. Sopivasti makeutta, kanelia passelisti taustalla, hyvä balanssi. Lopulta poistuimme pitkälle kotimatkallemme jokaisen pohtiessa hiivan tuottamia taikoja, lopullista tuotetta tai kuten yleensä; jotain ihan muuta.

Tänään se on julkista: Joulun Kaiku on saapumassa myyntiin marraskuun alussa ja odotan hieman hermostuneesti lopputuotteen aromia. Minullehan tässä ei ollut muita tavoitteita, kuin luoda Vaspin historian paras jouluolut, eli kovin vaatimattomalla tavoitteella olen liikenteessä;) Juovot ja muut hörhöt olisivat varmasti ihastuneet, jos tämä olut olisi humaloitu 50ebun voimin varsin aromikkailla USA:n ja Uuden-Seelannin humalilla, mutta olin kerrankin erilainen, vaikka olen hophead itsekin. Tästä luonnollisesti haluttiin vähän jokaiseen suuhun sopivaa ja tasapainoista olutta, joten toivon sellaisen onnistuneen.
Asiasta lisää: http://www.beerfestival.fi/

Kiitokset:
 • Vakka-Suomen Panimon henkilökunnalle positiivisesta asenteesta ja avoimuudesta.
 • KBF:n Matille, Jarnolle & hovikuvaaja Igorille mahdollisuudesta luoda jotain uutta, sekä toki matkaseurasta.
 • Kaupoille ja ravintoloille luottamuksesta.
Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan..


http://www.beerfestival.fi/


2 kommenttia:

 1. Hienoa! Onnittelut! Kompromisseja heti alkuun kaupallisessa ympäristössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Näin se menee todellisessa maailmassa, mutta lopputulos ratkaisee.

   Poista