Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


perjantai 11. lokakuuta 2013

Olutarvioissa: Birrificio del Ducato Verdi

http://www.birrificiodelducato.net
Ciao Bella.
Synkästä lokakuisesta Suomesta matkaamme tänään synkkään lokakuiseen Italiaan.
Italia tunnetaan paitsi hankalasta, siis olemattomasta, asiakaspalvelustaan, viineistään ja ruuastaan. Näiden lisäksi sielläkin elää ja kasvaa pienpanimo vallankumous. Tämän revolucionin aallon harjalla ratsastavat muiden muuassa sellaiset panimot kuten Le Baladin, Revelation Cat, Birrificio Toccalmatto ja tänään lasissa oleva Birrificio del Ducato.
Del Ducato sijaitsee pienessä Roncole Verdin kylässä Parman lähellä. Varsin idylliseltä näyttävän panimon lisäksi (yllä) kylästä on kotoisin, tietysti säveltäjä Giuseppe Verdi. Muistan lukeneeni, että Italiassa nämä pienpanimo-oluet ovat valmistettu nimenomaan ruuan kaveriksi. Epäilin, ettei lasissa oleva Verdi Imperial Stout toimi pizzan kanssa, joten säästin oluen jälkiruuaksi nautitun Tiramisun kanssa. Yhdistelmä osoittautui varsin mainioksi, mutta oliko olut hyvää sellaisenaan? Siitä lisää seuraavaksi.

Oluen speksit:
Mikä:  Birrificio del Ducato Verdi, Imperial Stout, Italia
Mistä: Ulkomailta
Hinta: Ei muistikuvia
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 8,2%, katkeroista ja väristä ei arvoa.
Nippelitietoa: V. 2007 avattu pienpanimo mainostaa olevansa Italian palkituin alallaan. Panimomestari Giovanni Camparin taustalla on tietysti ansiokas kotipanimo toiminta.


Lasiini valuu melko paksua mustaa nestettä jättäen kauniin maitokahvin ruskean vaahdon päälleen.
Tuoksu on varsin mieluisa. Reilusti suklaisuutta ja mokkaista kahvia, kevyesti paahdetta ja lakritsaa. Tumma karamellisuus ja hento mausteisuus viimeistelevät tuoksun.
Maussa on melko reilusti paahteista maltaisuutta, mustaa kahvia, puuta ja hieman suklaata. Aavistus karamellisuutta ja mausteista pippurisuutta mukana. Siinä rajoilla puhutaanko palaneesta vai vain paahtuneesta maltaisuuden puolella. Jälkimaussa on hieman happamuutta ja kevyttä poltetta, ilmeisesti tässä on chiliä mausteena?
Suutuntuma on kohtalaisen täyteläinen, hiilihappoja on vähäisesti, mutta juotavuus on melko pehmeää.
Del Ducato Verdi on lopulta varsin tyylikäs Imperial Stout. Tuoksu hurmaa, mutta maun lähes palanut maltaisuus ei ihan hurmaa. Tiramisun, suklaan tai tukevan juuston kera huomattavasti tasapainoisempi kokemus. Taustalle vielä vähän Verdin Aidaa soimaan.
Pisteet:
Tuoksu: 9/10, Ulkonäkö: 4/5, Maku: 7/10, Suutuntuma: 4/5, Yleisvaikutelma: 14/20, Yhteensä: 38/50.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti