Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Olutarvioissa: Malheur Dark BrutOluen speksit:

Mikä: Malheur Dark Brut, Belgityylinen vahva ale, Belgia

Mistä:
"Ulkomailta"
Hinta:
Ei muistikuvia
Lukuja:
Alkoholipitoisuus: 12%,  katkerosta ja väristä ei arvoja.
Nippelitietoa: Malheur (Onnettomuus suomeksi) on valmistanut olutta vuodesta 1997, vaikkakin De Landtsheerin suvun tiedetään harjoittaneen panimotointa jo 1600-luvulla. Dark Brut on käytetty amerikkalaisissa nuorissa tammitynnyreissä. Tynnyrit ovat erikseen paahdettu tätä olutta varten. 

Tervehdys toverit. Edellisestä maistelusta ja bloggailusta on  taas tovi mennä vierähtänyt ja nyt flunssan jälkeen halu maistella on jälleen kasvussa.
Toivon jokaisen selvinneen joulusta ilman suurempia murheita. Vuosi alkaakin taas vaihtua vääjäämättä. Tämän juhlan kunniaksi kaivoin esiin "kellarista", eli kaapista vajaa pari vuotta vanhan pullon arvostettua Malheurin Dark Brutia (bbe 1/4/13). Seuraavaa vuotta odotan mielenkiinnolla. Vaikka maailma tuntuukin valuvan vuoristorataa pitkin alas, niin olutkulttuuri elää täällä kasvavan kiinnostuksen alla. Oletan jokaisen lupaavan uudelle vuodelle entistä ponnekkaampaa ja avoimempaa työtä hyvän asian eteen, sekä myös tietynlaista kunnioitusta jokaista kanssa juomaria kohtaan. Samalla toivotan jokaiselle riemukasta uutta vuotta pullon väristä riippumatta. 
Ja nyt suunvuoro Dark Brutille, ennen kuin kuola valuu lattiaan asti:

 Komea ja juhlaisa on tämä pullo, itse pidän näistä korkkikorkki pulloista juhlavuuden takia. Tsup. Syvän punaruskea, lähes läpinäkymätön olut. Vaahto on aluksi reilusti kuplaisaa, mutta asettuu kauniiksi ja kestäväksi kermaksi oluen päälle.
Tuoksu on lupaavan kompleksinen ja erittäin miellyttävä. Kuivattua hedelmäisyyttä, hieman kirpeää happamuutta ja pehmeän makeaa maltaisuutta. Tähän sekoitetaan aavistus tummaa suklaata, tammea ja portviinimäisyyttä. Lopputulosta on vaikea kuvailla. Todella moniulotteinen ja muuttuu lämmetessään kokoajan. Kylmempänä jopa herukkaisen marjainen, mutta nyt kääntyy jo hivenen paahtuneen vaniljaiseksi. Tykkään todella paljon.
Makupuolella on keveää karamellisuutta ja muuten jyhkeää maltaisuutta. Tälle on seuraksi saatu pussillinen kuivattuja hedelmiä, tummaa sokeria ja keveästi paahdetta. Tammisuus on hieman taustalla omine flavoreineen ja lopussa katkerot tasapainottavat pahimman makeuden pois. Jos makuun saisi saman intensiteetin, kuin tuoksussa olisi tämä jo melkoista nektaria.
Suutuntuma on melko täyteläinen ja pehmeän kermainen. Juotavuus on vahvuus nähden vallan passelia, alkoholi on tosin hieman esillä keveällä lämmittävällä elementillään.
Malheur Dark Brut on kyllä pienen ylistyksen ansainnut. Todella kompleksinen ja omalaatuinen belgi, mutta myös miellyttävän tasapainoinen. Isoa pulloa juo muuten pitkään ja sellaisella hartaudella, että osa Trappisteista taisi nyt jäädä kiirastuleen. Samalla voi toisella kädellä repiä rukousnauhaa harmaassa kaavussa ja laittaa vaikka Eraa soimaan taustalle. Ameno.
 Pisteet: Tuoksu: 9/10, Ulkonäkö: 4/5, Maku: 8/10, Suutuntuma: 4/5, Yleisvaikutelma: 17/20, Yhteensä: 42/50  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti