Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


tiistai 27. syyskuuta 2011

Panopäivän antia ja pika-arviona Sinebrychoff Puolukka-Stout

Tänään, viimeinkin, oli edessä pitkään kaavaillun "trooppisen ipa:n" paneminen. Samalla uusi kylmälaukkuun rakennettu mäskäin pääsi tulikokeeseen.
Mäskäimen rakensin Igloon 23l kylmälaukun pohjalta. Osia kuvassa. Kylmälaukkumäskäin lienee yksi yleisimmistä mäskäysastioista, joita kotikokit ovat rakentaneet. Omani on suhteellisen simppeli ja yllättävää kyllä myös tiivis. Suodattimena toimii 40cm pesukoneen rosterisen poistovesiletkun "sukka".
Mäskäys meni sinänsä ihan mukavasti, lisäeristettä tuo vaatii, lämpötila tippui tunnin aikana kaksi astetta (68->66c), mutta toisaalta pysyi ihan kohtalaisella tasolla.
Huuhteluun ja vierteen laskuun meni vajaa tunti, joten syö selvästi enemmän aikaa kuin pussissa mäskäämällä, joskin vierre oli huomattavasti kirkkaampaa.
Keitto meni keveästi, mutta jäähdytyksen aikana digitaalinen lämpömittari jumiutui 41c. Aiheutti lähinnä hetkellisen turhautumisen tunteen, kun vaikutti ettei lämpötila meinaa millään laskea, onneksi tajusin tarkistaa toisella mittarilla vierteen lämpötilan, joka olikin jo 19c..
No lopulta käymispönttöön päätyi n.14l olutta. Sanottaakoon raaka-aineista, että kuvassa olevan Riwakan lisäksi sekaan sattui Citraa, Nelson Sauvinia ja hieman Amarilloa. Ja sitten Koffin uutuuteen..


Oluen speksit:

Mikä:  Sinebrychoff Puolukka-Stout, Stout, Suomi
Mistä: Maitokaupat
Hinta: n. 2€/0,3l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 4,7%, katkero: 25ebu ja väri: 110ebc.
Nippelitietoa: Pahat kielet kertovat tämän olevan koffin porteria laimennettuna, johon on lisätty mustikka ja puolukkamehua, mainitaan myös sana "aromi". Velvetin jälkeen ensimmäinen maitokauppavahvuinen pintahiivaolut Koffilta.


No tätä löytyi vihdoinkin ja nyt se pääsee testiin.
Lasiin kaatuu lähes mustaa olutta, joka jättää päällensä hennon vaahdon.
Tuoksupuolella nenään hyppää annos mustikkamehua ja puolukkaa. Alta pyrkii hieman esiin maitosuklaata ja hento häivä paahdetta. Haaleaa kahvia ja marjamehua sekaisin?
Maussa on keveästi marjaista happamuutta, hieman puolukkaa, mutta "stoutmaiset" piirteet ovat hivenen hukassa. Todella niukasti kahvista paahdetta jälkimaussa, hieman pahvinen. Humalan puraisu on melko ponneton.
Suutuntuma on kevyen ja keskitäyteläisen väliä, happamahko, mutta lievästi vetinen.
Vähän ristirittainen fiilis tästä jää. Oikeastaan olut on sitä mitä odotinkin ja samalla pettymys. Tuo stout sana ei ihan sovi kuvaan, ei edes kevyenä dry stouttina. Pikemminkin marjoilla maustettu tumma ale. Suositellaan harrastusta aloitteleville ja muille pienenä kuriositeettina.
Pisteet:
Tuoksu: 6/10, Ulkonäkö: 3/5, Maku: 6/10, Suutuntuma: 3/5, Yleisvaikutelma: 10/20, Yhteensä: 28/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti