Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


perjantai 9. syyskuuta 2011

Woihan Mellanöl

 Huomio, seuraava teksti sisältää sarkasmia ja ohramallasta, ilman tärkkelystä. Voidaan siis puhua täysmaltaisesta tekstistä, josta joku saattaa vetää jyvän nenään.

Ohramallasta
Vaikka bloggaaja onkin viime viikot istunut töissä, kuin tatti sateessa, ei tämänvuotinen keskioluen laimennus "kohu" ole voinut mennä ohitseni. Jaa, että mitenkö niin tämänvuotinen? No eräs herra Puska tuntuu suorastaan olevan rakastunut aiheeseen ja tykkää nostaa tämän esiin aina kerran vuodessa, ikäänkuin kiusatakseen rivikansalaisia ja olutharrastajia, muista puhumattakaan. Tällä kertaa tuulta roottoreihin on ollut nostamassa peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson. Koska oletan teidän, arvoisten juovojen, jo tietävän "kuka möläytti mitä ja kuka sai kukkaisenhatun ja tädinleiman itselleen", muista käänteistä ja takinkäänteistä puhumattakaaan menen itse muutamiin pointteihin.

Ensinnäkin koen koko keskustelun olevan, taas, täysin turhaa. Puska on ajanut ja ajaa varmasti loppuun saakka uutta kieltolakia maahan, no kaikki historian tunneilla hereillä pysyneet muistavatkin miten viimeksi kävi? Kysynkin, haluaako herra Puska, että kaivan samantien vaari vainaan pontikka vehkeet esiin? Aluksi toki riittää se, että kotimaista mallasta saa vielä Ruotsista tilattua, mutta ehkä kotioluen ja sitä mukaa viininkin paneminen kriminalisoidaan.

Itseasiassa pitäisi keskustella seuraavista aiheista: "Oy valtion viinamonopolin purkaminen asteittain", "Pienpanimoiden ulosmyyntioikeus", "4,7% teennäisen rajapyykin purkaminen" ja "Fiksumpien juomatapojen ja kännissä käyttäytymisen abc".
On se vaan poijaat hienoa, että viimein kun täälläkin ollaan pikkuhiljaa menossa kohti niitä kuuluisia Keski-Eurooppalaisia juomatapoja, niin osa valtiovallasta onkin sitä mieltä, että Stop, me halutaan takaisin 1920-luvulle. Onneksi, uskoisin, enemmistön valtiovallasta jopa kuuntelevan kansaa, ainakin seuraavien vaalien pelossa.

Ongelmatapaus?
No onhan se selvää, että suomalaiset ovat aika ääliöitä humalassa ja ongelmakäyttäjiä on jonoksi asti, myönnetään haitat. Kysynkin, miksi näitä tenupettereitä ja lasolilasseja sitten hyysätään? Annetaan vähän diapamia ja pikkaisen rahaa uuteen jormapulloon. Jos ajat humalassa jonkun ylitse, sanotaan vaan soosoo, kortti kuiville ja sakkoja, joita ko. tenuttaja ei koskaan saa maksettua.
Samalla se 95% väestöstä, joka juo suhteellisen asiallisesti saa kärsiä näiden mätämunien vuoksi.
Luulin, ettei enään edes valtion suuressa leirikoulussa, joka myös Puolustusvoimina tunnetaan, saa enään antaa tällaisia "yhteisöllisiä rangaistuksia". Yksi mokaa, kaikki kärsii. Miksi ongelmatapauksille ei voi lyödä kovaa kovaa vastaan, viinakortti käteen ja katkolle. Jos ei auta, niin hiiva ja sokeri samalle kortille.

Ja meanwhile in Sweden.. Tuntuu ihan aikuisten oikeasti, että tällä Puskan mestaroimalla kakkosolut linjalla ole oikeasti käsitystä mitä rakkaassa naapurissa tapahtuu.
Soitin asiasta piruuttaan enolleni, joka on asunut maassa jo toistakymmentä vuotta. Sielä tilanne on pitkälle seuraava: 3,5% olutta ostetaan korkeintaan ruuan seuraksi, tai jos systembolaget on kiinni/kaukana. Väki hakee 5,5%, tai vahvemmat oluensa ja systeemistä ja aika moni juo pelkästään viiniä, tai roudaa Saksan/Tanskan puolelta juomansa. Eli kansanomaisesti, haetaan ulkomailta, tai ostetaan vahvempia, hätätapauksessa mellania.

Tähän syvään jokeen, kun otetaan vielä matkatovereiksi sellaisia asioita kuten: Kotimainen panimoteollisuus ja viimein asteittain nouseva pienpanimobuumi, mallasviljan viljely, kotimaisten kauppojen menekki ja kaikki välikädet mukaan luettuna. Puhutaan kuitenkin aika monen ihmisen työpaikoista, eikö näitä työttömiä ole jo tarpeeksi? Ja kun muistetaan, mitä monelle pitkäaikaistyöttömälle ja päähänpotkitulle on tapahtunutkaan..

Erikoinen seikka koko hysteriassa on se, ettei muista juomista ole ollut puhe, vaan pääperkele tuntuu olevan tuo tuttavallinen "keppana". Sitä meinaan saa juomalla juoda ja saa vain mielettömän wc-hädän. Miksei keskustella vaikkapa laatikkoviinien laimentamisesta, tai kossun laimentamisesta? Selväähän pitäisi myöskin olla, että siideri ja lonkero laimenisi myös 3,5%..
Ja sitten se olutharrastajan näkökulma: Sen verran oma lehmä ojassa, jotta voi huutaa: Don't do it.
Go West, beerlover
Kauppojen hyllyillä alkaa pikkuhiljaa eri laatuisten oluiden määrä kasvamaan, samoin Alkossa. Jos keinotekoista rajaa supistetaan, supistuu myös valikoima, jolloin tavaran ulkomailta hakeminen kasvaa selvästi. Selväähän on se, että jos raja tippuu, ei Alkoissa yksinkertaisesti ole tilaa ottaa nykyisiä 4,7% vahvuisia tuotteita hyllyynsä, jolloin se syö myöskin hyllytilaa muilta tuotteilta, kuten viineiltä, jotka ovat selvästi yliedustettuina Alkossa.
Tällä hetkellä matkustajatuonti Virosta on aika kovaa luokkaa, jälleen omia kontakteja käytössä, nimittäin sivusta seuraava/seilaava velipoika eräällä Tallinan lautalla varmistaa havainnot.
Ainakin Tallinna ja osin Tukholma, sekä laivayhtiöt hyötyisivät välillisesti tilanteesta.
Eli Maria G kysyy: "sinäkö haluat että alkoholi maistuu hyvältä?"
Kyllä, minä haluan edelleen, että olueni maistuu hyvältä. Olisi kiintoisa tietää, mihin tarkoitukseen ko. rouvashenkilö omat juomansa ostaa?

Valistus, koulutus ja kasvatus, sekä kireämpi kuri ongelmakäyttäjille ovat omassa alkoholipolitiikassani ne asiat, joilla voidaan kulutusta ohjata oikeille raiteille. Helppoahan se ei ole, vaan tulivathan Jukolankin veljekset lopulta metsästä, nyt halutaan selkeästi, että palataan takaisin sinne metsään.

Olut on kuitenkin upea ja monivivahteinen juoma, joka on parhaillaan toverien kesken nautittuna, hetki jolloin arki ja huolet unohtuvat. On hienoa kokeilla uusia tuotteita, maistella vieraita makuja ja keskustella niistä ja muistakin asioista, tuopin ääressä. Muutaman otettuaan ja hiprakan nostaessa päätään, tuntee suomalainen sielunsa avautuvan ja olevan yhtä muiden kanssa. Tällaisia harvoja hetkiä, jolloin ihminen nauttii olostaan ja rentoutuu hyvässä seurassa pitäisi vaalia, eikä särkeä. UGH, suuri päälikkö ottaa nyt toisen oluen, sillä tällainen tulva saa mielen janoiseksi. Täysmaltaisuus päättyy

1 kommentti: