Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Ravasta kultaa: Näillä vihjeillä teet vieläkin parempaa olutta

Edustava näytteenotto, mittaaminen ja sen tarkkuus oikeassa paikassa on yksi avaintekijä



"Klik"
Mikä otsikko.

Nauttiessani kotipolttoista Rye Winea, siis Barley Winea, jossa on myös ruista, pysähdyin hetkeksi miettimään kotiolutta.
Oikeastaan olen miettinyt sitä viime päivinä paljonkin, sillä nurkissa muhii jos jokunen erä käymässä ja tuskailen jo miten saan kaiken astioitua.
Kuitenkin mietin tässä sitä mitä voisin yrittää sanoa kotioluen viemisestä seuraavalle tasolle. Eli sellaiselle, jossa se pystyy kevyesti kamppailemaan kaupallisten oluiden kanssa?
Koska olen aiemmin mielestäni käsitellyt paljonkin niitä seikkoja, joita mielestäni oluen valmistuksessa tulisi huomioida, että taustoittanut omaa reseptiikan kirjoitusprosessiani, niin aion nyt hieman sitoa nauhoja yhteen ja rusettiluistella teidän kanssanne sellaisella tasolla, jossa "ihan kivasta" tehdään "helvetin hyvää".

Ja jos osa teistä nyt kokee tämän olevan pelkkää pullistelua, niin voin sanoa teidän olevan aivan oikeassa. Seuraavaksi samat kaverit kysyvät millä lihaksilla ja vastaan samalla röyhkeydellä: "Etteks te tiiä kuka mä oon". Annan vain vinkiksi, tehkää taustat. Sellainen "Kaikki arviot" tuotteistani olisi liki samankaltainen postaus, kuin jos käsittelisi kaikkia Phelpsin uintimitaleita. Kiusallisella tavalla ylivoimaista tekemistä. Okei otan pari askelta podiumilta alemmas, kun alkoi yhtäkkiä niskassa oudosti kuumottamaan.
 Eli miten se tehdään?
Sen jälkeen, kun peruasiat ovat selkäytimessä ja osaa tiedostaa kikkailun johtavan useammin hutiin, kuin osumaan voidaan aloittaa.

Fiksua kikkailua käytetyn tynnyrin kera

 Tässä minun teesejäni naputettavaksi sinunkin kattilaasi:

1. Tutustu tyyleihin. Miltä ne maistuvat ja mitä niissä on reseptiikan kannalta. Opi näkemään oleellinen kunkin tyylin raaka-aineista ja prosessista.
2. Älä kikkaile, ota mieluummin raaka-aineita pois, kuin lisää niitä.
3. Käytä laadukkaita raaka-aineita ja mieti mitä mitäkin  tuo lopulliseen tulokseen.
4. Hio. Keitä samoja oluita uudestaan tehden pieniä muutoksia kerrallaan.
5. Pyydä mielipiteitä sellaisilta, jotka ovat valmiita tuomitsemaan ja opi.
6. Älä kikkaile, vieläkään.
7. Älä tuijota liikaa valmiisiin resepteihin, joissa ei mainita lopputuloksesta tuon taivaallista.
8. Äläkä myöskään lähde liiaksi kloonauskelkkaan. Nimittäin jos perusasiat olivat hallussa, niin kyllä se Sierra Nevada Pale Ale-kloonisi todennäköisesti myös maistuu pitkälti aivan mainiolta apalta, mutta mitä opittavaa sinulla tästä oli?
9. Hallitse käymistä ja muista puhtaus. Kyllä ilman jääkaappiakin voi tehdä lageria kerrostalossa, vaikka parvekkeella talvella, mutta se maksaa hitosti vaivaa.
10. Rätti, sieni, harja, pesuaine ja sanitointiaine = ystäviä, joita ei pidä säästellä.
11. Maista, maista, maista. Jokaisessa vaiheessa.
12. Kun kikkailet kuitenkin, niin mieti mikä sopii mihinkin. Hae innoitusta ruuasta, tai muista juomista. Ole luova, mutta analyyttinen. Miten se toimii prosessin kannalta? Entä lopputuotteen kannalta? Tasapaino? Juotavuus? Älä kikkaile kikkailun vuoksi, tai siksi että: "tuli vaa fiilis kaataa tätä sekaan".
13. Keep it simple, drink it simple.
14. Lahjo joku kriitikko kertomaan suoraan mikä on vialla. Siis vialla; koska mikään ei ole täydellistä (Paitsi ehkä Bud-Light).

IPA:ni ovat olleet aina erinomaisia ennen pullotusta ja muutaman viikon jälkeen vain kohtalaisia. Kegi ja hiilidioksidi ratkaisivat säilymisongelman. Tämä kerää pelkkää kehua kovan pään harrastajilta.




 Tyylikohtaisesti mieti miten saisit vielä lisää jerkkua tuotteeseen. Esimerkiksi IPA ei aina hyödy lisämäärästä humalaa, mutta happikontrolli ja kegi olisikin jo paljon parempi vastaus kysymykseen: "Miten tehdä tästä parempaa tällä kerralla".

Isoimmat probleemat kotioluissa ovat mielestäni tässä:

1. Aloitustaso, jossa ei tehdä pohjatöitä ja opiskella perusasioita tarpeeksi. Eli liikaa intoa.
2. Syy-Seuraus suhteen ymmärtämättömyys.
3. Edellisiin liittyvät: Prosessin hallinta. Etenkin käymisen, hiivan käsittelyn, puhtauden ja happikontrollin suhteen.
4. Olemattomat muistiinpanot.
5. Raaka-aineiden sopimattomuus keskenään.

Tässä välissä malttamattomimmat varmaan odottavat sellaista yleisneuvoa, jolla rakennetaan seuraava 100/100 Ratebeer olut. Tiedättekö. Se on vähän niinkuin monella muullaki alalla: Yksi ohje, tai tapa ei ole kaiken kattava kaikissa tilanteissa. Siksi pitää opiskella, treenata, ymmärtää, olla nöyrä ja osata yhdistää tietoa lähdekriittisesti.


En ole suuri Sour-ihminen, mutta opiskelin kuukauden ajan näistä tyyleistä, prosessista, resepteistä, yms ennen tämän ensimmäisen valmistamista.


Hyvät ja toimivat välineet, rutiinit, puhtaus ja tarkkuus
Tsekkaapa siis blogin vanhat prinsiipit ja nykäise hihasta yksityiskohtaisempia pelivinkkejä juuri sinun oluesi kohdalle.


Maailman helpoin kotioluen valmistusohje
5 Yleisintä virhettä aloittelevalle kotiolutmestarille
5 Helpointa oluttyyliä valmistaa itse
5 Vaikeinta oluttyyliä valmistaa kotona
Miten kirjoittaa olutresepti? 
Lyhyesti lagerin valmistamisesta kotona 
Testissä GrainFather
Oluen kotivalmistusta - "Lähes" opetusvideo 1/2
Oluen kotivalmistusta - "Lähes" opetusvideo 2/2





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti