Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


tiistai 21. lokakuuta 2014

Paluu Juurille: Sinebrychoff Porter


Sinebrychoff Porter, Koffin Porteri, Pirtteri.. Rakkaalla lapsella on paljon nimiä. En ollut pitkään aikaan ostanut Alkon parasta hintalaatusuhde olutta, mutta nyt ostin. Jotain tapahtui kun otin tästä klassikosta kiinni. Siinä isokin mies tunsi jonkun suuremman kulkevan lävitseen. En tiedä johtuiko se pelkästä pullon muodosta, vai itse juoman tuomista hetkistä.
Muistan edelleen ensimmäisen kertani. Sen hetken, kun Pirter neitsyys poksahti ja olut vei minut aamuun uuteen. Sen sysi musta siirappi valui kitalakeeni, peitti kaiken alleen ja väkevä lähes yskänlääkemäisyys sai sylkirauhaseni erittämään lisää paahteisuutta. Se kokemus oli järisyttävä, niin väärin, niin pahaa, silti.. pervolla tavalla niin hyvää. Juhlaisa nostalgiamuistelo täydentyköön meikäläisen ensimmäisillä "arvioilla", joka kertoo tästä oluesta:
Jos olen joskus sanonut, ettei ole olemassa omalaatuista kotimaista olutta, olen väärässä.. Koffin porter on todella poikkeuksellinen kotimainen olut. Tämä miltei sysimusta olut on kuin nestemäistä siirappia joisi. Maussa jotakin lakritsan ja salmiakin vivahteita, erittäin paahtunut(voisi sanoa, että palannut). Vähintään lievän nokinen jälkimaku kiusaa. Maku jää pitkäksi aikaa suuhun. Itseasiassa koko suu tuntuu siirappiselta. Todella erikoinen kotimainen ja haastava.
Voi noita hetkiä. Aikaa jolloin saattoi innostua Koffin Velvetistä, hetkiä jolloin Budejovicky oli taivaan mannaa kadonneille sieluille ja Ayingerin Bräu Weisseä sai pitkäripaisesta alle 2,5€:lla. 
Porterin historia taas on varmasti monelle tuttu tarina nuoresta panimomestari Boris Orlosta joka "salakuljetti" putkellisen Guinnessin hiivaa Lontoosta Suomeen ja kehitteli tämän oluen kollegansa Nils Sandmanin sekä laboratoriopäällikkö Aarne Rahialan kanssa. Vuosi oli 1957. Siis sanon sen uudestaan: Tätä tuotetta on pantu, ilmeisen samankaltaisena, vuodesta 1957. Samana vuonna mm. Wham-O kehitteli ensimmäisen Frisbeen, Suezin kriisi päättyi,  Westside Story esitettiin ensimmäisen kerran Broadwaylla ja Laika koira lensi avaruudessa.. Paljon on vierrettä virrannut tankkiin tässä välissä.. Pirterin tyyli on myös mielenkiintoinen. Sitä markkinoitiin alunperin Imperial Stouttina. RateBeer puhuu Balttityylisestä Porterista, jne. Tätä nykyä tyylin määrittely jääköön jokaisen omaksi murheeksi.
Ja vielä tänäkin päivänä tämä tuote pyörii paitsi Alkon myynnissä, hanamyynnissä, mutta nauttii myös harrastajien arvostusta. RateBeerissä sen sijoitus kotimaan tuotteissa on peräti toinen. Melko hyvin kohta kuusikymppiseltä seniorilta. Speksejäkin oluesta on olemassa: 7,2% alkoholia, yli 300ebc väriä ja reilut 40 ebua katkeroa. Juuri muu reseptiikka on Sinebrychoffilla tarkkaan tallessa. Entäpä miltä tämä juoma maistuu tänään? 
Käteni tarttuessa pulloon aloitin hymyilyn ja toivoin ettei tämä ikinä päädy mihinkään profiililasipulloon, vaan rehelliselle suomalaiselle klassikolle sopii rehellinen suomalainen lasipullo. Lasiin kaatuu synkkää mustaa olutta jättäen reilun ja melko kestävän vaahtolakin hupukseen. 
Tuoksussa on jotakin...Koffin portermaista. Tämän tunnistaa. Kevyt hedelmäisyys väistyy nopeasti reippaan maitokahvisuuden tieltä. Kevyesti suklaata, lakritsaa ja ruisleipää. Hieman makeaa mämmiä tausta seikkailee tässä. Keskivahva, monipuolinen ja tuttu. 
Maussa tukevampaa kahvista paahteisuutta ja kuivahkoa ruisleipäisyyttä. Salmiakkia ja vähän suklaata on mukana. Jälkimaku on pitkä, kuiva ja katkeran yrttinen. Suutuntuman puolella kohtalaisen täyteläinen nautinto sopivan matalahkoilla hiilihapoilla ja kohtalaisen hyvällä juotavuudella.
 Sinebrychoffilta edelleen panimon hienoin tuote ja ohittamaton "tarjous" Alkossa. Edelleen kotimaan kärkeä ja maailmantasollakin todella hyvä olut ilman kikkailua. Hieno tasapaino ja sopivasti omaperäisyyttä. Tyylikästä, klassikko mikä klassikko.  
"Olut Alkossa on vuoden taas vanhempi,
Porterikin kaapissa on vuoden taas vanhempi
olen ollut pitkään poissa paristasi, enkä löydä keittiöstä pullonavaajaakaan. 
Syystuuli ulkona on tänään voimistunut
Porterituuli sisälläni on taas voimistunut
olen ollut eilenkin poissa kotoa
enkä tahdo osallistua alkoholilaki keskusteluun

Ajatukseni kaukana Sinebrychoffissa
Koff Spårassa, panimoissa
ajatukseni kaukana Koffissa
pirtermailla lokakuussa
"
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti