Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


tiistai 21. tammikuuta 2014

PanoPäivänSatoa: Humala Vasara
Tänään tuli viimein aloitettua vuoden 2014 panohommat. Ja milläpä muullakaan olisi hienompaa aloittaa, kuin Double IPA tyylillä.
Mallaspohjaksi virittelin tietysti varsin pelkistettyä pohjaa. Pale-Alea, vähän Münichia ja aavistus Cara-Palea. Koska tiesin tästä tulevan, toivottavasti, upean öljyisen sameaa muutenkin, löin päälle vielä muutaman prosentin verran kaurahiutaleita. Koska tavoite oli saada mallaspohjasta kuivahko, on sokeria tietysti mukana vajaan 10% verran.
 Mäskäyksen aloitusta jouduin siirtämään puolella tunnilla, sillä huomasin kylmälaukkumäskäimeni hanan tihkuvan hieman vettä. Päädyin purkamaan koko värkin ja uusimaan hieman tiivisteitä. Mäskäys meni sinänsä nätisti, mutta mäskin ph:n kanssa tuli hieman taisteltua. Nyt hankittuani kunnollisen pH-mittarin havaitsin mäskin ph:n olevan pari kymmenystä turhan korkea ja jouduin lisäämään mielestäni yllättävän paljon maitohappoa saadakseni tämän alas. Lopulta vierre oli laskettu kattiloihin ja oli aika aloittaa keitto.

Vorrrrrrlauf
Humalapuolelta päätin käyttää pussinpohjat ja vanhaksi menevät pois. Katkeroon Chinookia ja Magnumia ja tällä kertaa en lisännyt humalaa ennen loppua kertaakaan. Vasta viisi minuuttia ennen keiton päättymistä aloin kaatamaan kattilaan humalaa ja kokeilin tällä kertaa myös ns. hopstandia. Tämän tarkoitus on ymmärtääkseni "simuloida" whirlpoolia, tai pikemminkin humalan lisäämistä ko. vaiheessa. Päädyin siis, vastoin kaikkea ennalta opittua, jäähdyttämään vierteen vähän alle 80c ja lisäsin loput humalat kattilaan kevyesti sekoittaen. Annetaan hautua puoli tuntia ja jäähdytys. Humalina tänään toimivat: Columbus, Simcoe, Amarillo, Centennial ja Galaxy. En muista koska olen viimeksi käyttänyt tällaisen määrän humalaa, mutta voin kertoa vierteen tuoksun olleen varsin huumaava.Numeroihmisille voin kertoa määrän olleen n. 20g/l, mutta pitäähän tämä vielä kuivahumaloida..määrällä joka on kenties jotakin väliltä 6-8g/l.. Uuuuhhhhh.. Koitan määrällä kompensoida laitteistoni heikkouksia, katsotaan toimiiko.

Keiton alkua odotellessa, kannet vielä osittain kiinni.
Hiivakannaksi halusin vaihtelun vuoksi jotain brittiläistä ja löysin pussin Safalen S04:ta, jota en olekaan käyttänyt aikoihin.
Nyt päivän ollessa jo takanapäin ja hörppiessäni janojuomaksi pantua pale-alea pohdin jo seuraavaa panoa. Ylihuomenna pitäisi tasapainottaa tämänpäiväistä järkälettä hyvinkin perinteikkäällä Altbierillä.


Humalaa kuvassa, vielä, varsin runsaasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti