Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


torstai 16. tammikuuta 2014

Olutarvioissa: Bavarias Best Imperial Stout


Oluen speksit:   
Mikä:  Schönramer Bavarias Best Imperial Stout, Imperial Stout, Saksa 
Mistä: "Ulkomailta" 
Hinta: Ei muistikuvia 
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 10%, katkerosta ja väristä ei arvoja 
Nippelitietoa: Private landbrauerei Schönramer sijaitsee pienessä Pettingin kaupungissa Baijerissa. Perinteisten saksalaistyylien lisäksi panimolla pannaan tämän Imperial Stoutin lisäksi myös mm. IPA, Porter ja Apa oluita. Vuosituotanto on noin 45000hl.


Baijerin parasta Imperial Stoutia? IS on sen verta merkillinen oluttyyli Saksassa, joten pakkohan tämä oli uteliaisuuttaan korkata. Kaksi vuotta takaperin: Toukokuussa 2012 testasin kahta saksalaista tyylin edustajaa, joista toinen ei ollut ihan reilassa ja toinen oli ok, joten odotukset eivät ole kovin korkealla. Joskin toivon sen verta tukevuutta riittävän näin vapaiden päätteeksi, että pullon jälkeen suu taittuu edes vienoon hymyyn. Ainakin aiemmin juotu panimon Bavarias Best IPA ei vakuuttanut, tosin pullollakin oli jo puoli vuotta ikää. Näin se maailma muuttuu ja nämä pienpanimobuumin suosikit kantautuvat, jopa Saksaan. Vaikkakaan perinteisten pilsien ja weizenien asema tuskin ihan äkkiä onkaan uhattuna ja hyvä niin. No asiaan, asiaan.

Ulkoisesti varsin perinteistä, todella syvän ruskeaa olutta, joka jättää maltillisen, mutta kohtalaisen kestävän vaahdon päälleen.
Tuoksusta irtoaa tummaa maltaisuutta vienon kuivan hedelmäisyyden kera. Paahteisen makeaa lakritsaisuutta, vähäisesti tummaa suklaata ja hieman alkoholia. Yllättävän miellyttävä ja tasapainoinen tuoksuprofiili.
Maussa makeahkon toffeista maltaisuutta, lakritsaa ja keskiasteisesti paahdetta. Kevyesti suklaata, sekä hieman vaniljaa. Onko tämä ollut tammen kanssa tekemisissä? En tiedä, mutta pieni "tynnyrifiba" tässä on. Jälkimaku on melko lyhyt, kevyen paahteisen maltaisuuden sävyttämä. Sinällään varsin maistuva IS, joku voisi sanoa varovainen, toinen hillitty ja kolmas tasapainoinen.
Suututuntumaltaan kohtalaisen täyteläinen. Maltillisesti hiilihappoa ja öljyistä liukkautta pitää juotavuuden varsin hyvänä.
Bavarias Best Imperial Stout saattaa olla nimensä mukainen, ainakin omasta puolestani. Jännästi tätä juodessa koen paljon yhtymäkohtia Koffin Porteriin ja se ei ole ihan huonon oluen merkki se. Veikkaan monen väittävän tätä liian makeaksi, mutta koska itselleni tuhkakuppiosaston Stoutit eivät toimi, niin tämä ei kaipaisi kuin aavistuksen lisää paahdetta ja humalaa noustakseen toiselle tasolle.

Pisteet:
Tuoksu(1-10): 8, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10): 8, Suutuntuma(1-5): 4, Yleisvaikutelma(1-20): 14-> Yhteensä: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti