Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


lauantai 17. elokuuta 2013

Olutarvioissa: Alaskan Smoked Porter

Oluen speksit:

Mikä:  Alaskan Brewing Company Alaskan Smoked Porter, Savuolut, USA
Mistä: Systembolaget
Hinta: Ei muistikuvia
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 6,5%, katkerosta ja väristä ei arvoja.
Nippelitietoa: V. 1986 perustettu Alaskan Brewing Co. oli aikanaan ensimmäinen panimo Alaskassa sitten kieltolain. Smoked Porter tuli ulos jo 1988 ja sitä on usein pidetty savuoluiden uudelleen tulemisen lähtöpisteenä rapakon takana tietysti.



Hyvää iltaa.
Tänään pitkästä aikaa ihan perinteistä olutarviota luvassa.
Lasiin valikoitui kiintoisa klassikko Alaskan Smoked Porter. Muistan kuinka tämä olut aikoinaan kiinnitti huomiotani jossakin niistä kymmenistä kirjastosta lainatuista olutkirjoista vuosien takaa. Silloin jo ajatus savuporterista kaukaa Alaskan korpimailta lämmitti mieltäni. Alaskalla on aina ollut jonkinasteinen maaginen paikka sydämessäni, vanhoista Barksin Roope tarinoista Tex Willerien kautta Jack Londonin kirjoihin asti. Jylhää, koskematonta ja raakaa.
Viime keväänä viimein näin pullon tätä olutta länsinaapurissa Systembolagetin hyllyillä ja pakkohan se oli asettaa kärryihini. Pullo on vuoden 2012 erää, ymmärsin ettei tämän oluen resepti kuitenkaan muutu vuosittain, vaikka "vintage" merkinnät löytyvätkin.
Pidemmittä höpinöittä arvioon:

Lasiin kaatuu syvän ruskeaa olutta jättäen tiiviin ja paksun vaahdon päälleen. Vaahto on kohtalaisen kestävää sorttia, joten ulkonäkö kunnossa, eteenpäin.
Tuoksutellessa savuisuus saapuu nenääni ensin. Ei aivan samanlaista nestemäistä savukinkkua, kuin Heller-Trumin tuotteissa. Paahdettua, hieman palanutta maltaisuutta on saatu myös reilusti mukaan. Taustalla hennosti tervaisuutta. Tuoksu on sinänsä miellyttävä, joskin ennakkofiiliksissäni odotin huomattavasti intensiivisempää kokemusta.
Maussa reilusti maltaisuutta yhdistyen savuisaan tervaisuuteen ja rotevaan paahteisuuteen. Paahde on siinä rajoilla onko se palanutta, vai ei. Taustalla on hennosti makeahkoa karamellia ja hedelmäisyyttä. Jälkimaku on pitkä. Siinä on yhdistelmä kevyttä paahteista happamuutta ja kevyesti katkeroa.
Suutuntuma on tämän oluen heikoin osa-alue. Keskitäyteläinen ja juotavuudeltaan kohtalainen olut sopivilla hiilihapoilla kaatuu rungon keveään vetisyyteen ja tämän kautta paahde tuntuu lähes palaneelta, kaipaisi enemmän pyöreyttä.
Alaskan Smoked Porter on lopulta varsin kelpo savuolut jossa on kyllä potentiaalia pienistä vioistaan huolimatta. Klassikko, jonka maistamista voi suositella savuoluiden ystäville.
Pisteet:
Tuoksu: 8/10, Ulkonäkö: 4/5, Maku: 8/10, Suutuntuma: 3/5, Yleisvaikutelma: 14/20, Yhteensä: 37/50



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti