Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


maanantai 19. elokuuta 2013

Kadonneen tuopin metsästäjät

- Huuh; tulipas lämmin. Puhkuin ja puhalsin, riisuin hikiset ja märät goretexit. Mikäänhän ei ole mukavampaa, kuin reilu pyörälenkki sateessa ja +20c takaa, että myös hikeä pukkaa. Vaan mitä olisikaan urheilu ilman hikoilua? 
Suihkun jälkeen jano vaan kasvoi. Avasin jääkaapin vain havaitakseni sielä makaavan vain sen 0,65l 10% Imperial Stoutin odottamassa ajasta ikuisuuteen. Eihän noita tule kitattua ikinä.
Joku on jenkeissä piruissaan keksinyt, että kaikki kulutusoluet pakataan fiksusti 0,355l pulloihin ja kaikki vahvat vähintään 0,65l pulloihin, mielellään toki kolmen vartin skumppapulloon. Voi hulluja.
Jano pahenee. Minne kaikki kulutusoluet ovat talosta kadonneet? Makuuhuoneen yläkaapin aarreaitassakaan ei ole kuin tukevia talven lämmittäjiä ja läjä kotipolttoista kypsymässä. Huokaan, edes Robinson Crusoe ei saanut kaikkea työtä tehtyä perjantailla ja nyt on vasta maanantai.
Vaapun lähikauppaan ja kiroilen, miksi kylmässä on aina pelkkää bulkkiketterää, miksi kaupan ainoat juotavat (LuomuPils ja Luomuvehnä) ovat lämpimässä. No ei mahra mittään tuumaan ja kaapaisen mukaani luomupilsneriä. Janoni kasvaa odotellessani oluen viilentymistä pakastimessa, nyt ei ole aikaa jääkaapille kielen vaeltaessa pitkin vyötäröä.
Viimein tuntien jälkeen pääsen tuskistani. Sopuli aivastaa ja ensimmäinen hörppy janoon suoraan purkista; kuinka hyvältä se maistuukaan. 

Nyt tovin tyydytettyäni janoani alan pohtimaan miksi hyvän perusoluen saanti on niin tuskallista?
Ei, en tarkoita nyt mitään pintin Karjaloita, tai  Olvin tuntemattomia harkko-reinoja, vaan edullista ja maistuvaa perustuotetta, joka maistuu muultakin kuin pahvilta, ja/tai aivan samalta kuin putiikin kaikki muutkin tuotteet. Aina ei tee mieli hifistellä miettimällä kehtaanko aukaista vuosikerta Lambicin tänään, vai olisiko kuukauden päästä parempaa. 
Vaikka Helsingin hyvät herrat, rouvat ja muut kauppaneuvos Paukut nauravatkin nyt partaansa ostettuaan kaiken maailman Ameriikan serkkuja suoraan kylmähyllyltä, siitä Raasted Pale Alen ja Oakham Citran vierestä.
Myönnän, nyt liioittelevani. Viime vuodet ovat kohdelleet meitä maitokaupoissa varsin suotuisasti ja maltaiden herrat ovat olleet laupeita janoista kansaa kohtaan. Silti väitän maail..siis Suomen tarvitsevan entistä enemmän maukkaita, halpoja perusoluita. Kelleriä, Pilsiä, Kölschiä, Altia, Brownia, Bitteriä ja Pale Aleja, Vehniä, jne.
Kovin pientä on vielä tämä peli. Meinaan ruokakaupan alle 6€/l osastolla kuitenkin. Alko taas on menetettyä maata hintataso on karannut niin kauas, ettei sieltä tule haettua kuin kiinnostavimmat uutuudet, poltetun maan taktiikkaa nääs. 
Katsoitteko jo kuinka niinkin yksinkertaisesta oluesta, kuin Oktoberfest pyydetään jo likemmäs neljää euroa pullosta. Ei täällä tietysti Saksan eurolla 0,5l olutta päästä ikinä, mutta kyllä tekee kipeää nähdä perusoluella tuollaista hintaa. Mitään hyperbissenbauerstoutdoublehoppia se ei ole, vaan jotakin jota nyt vaan on mukava juoda hyvässä seurassa jokunen tuopillinen, ellei useampikin.

Silti otetaan sitä takapakkia tässä tekstissä. Ei täällä kannata suurten valmistaa mitään hifimpää, ei noilla keittomäärillä ja tällä kulutuspohjalla, elleivät ostaisi pienempiä laitteita nykyisten jatkoksi, mutta eipä ole markkinatalous mielessä mitään järkeä, kun rahaa tulee nytkin. Paitsi.. Jos meidän pienet pääsevät tekemään lisää maistuvia ja edullisia oluita, entry leveliltä tasolla kaksi, ja syömään entistä enemmän suurten kassavirtaa.
Silti nostan hattua eritoten koffille jo pirterinkin takia, että edes pienestä yrityksestä toisinaan (vuosioluet sun muut puolukkastoutit).
 Ääh, teksti alkaa näyttää ikävältä ja totiselta. Pihkura, en tajua miten luomupils sai minut näin saksalaiselle tuulelle, taidan pistää nyt pretzelin jämät poskeen ja sulkea torvimusiikin taustalta. Kylläpäs toinen kellerbier maistuisi..





2 kommenttia:

  1. Täällä on lähi s-market onneksi laittanut pariin pieneen kylmä"arkkuun" sekalaista seurakuntaa, siidereitä, keisari 66, elowehnää ja toki sitä ihan perus bulkkia. Muuten ei mitään kylmäkaappeja noille oluille löydykään. Muuten melko perusvalikoimainen pieni s-market on kuitenkin ajatellut meitä muitakin oluen kuluttajia. Pointsit siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esimerkillistä toimintaa, josta soisi muidenkin pienempien kauppojen ottavan mallia.

      Poista