Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Olutarvioissa: Propeller Aufwind Double IPA

 Oluen speksit:

Mikä:  Propeller Aufwind Double IPA, DIPA(IPA), Saksa
Mistä: "Ulkomailta"
Hinta: n. 2€/0,33l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 6,5%, katkerosta ja väristä ei arvoja.
Nippelitietoa: Saksalainen mikropanimo DIPA/IPA. "Oluttyyppi syntyi kun brittiläisessä imperiumissa kehitettiin oluita, jotka kestivät pitkän merimatkan Britanniasta Intiaan. Tämä saatiin aikaan lisäämällä korkean alkoholiprosentin oluihin runsaasti humalaa. Nykyään IPA:t tunnistaakin vahvasta humalan katkeromausta. IPA:n väri vaihtelee kullankeltaisesta ruskeaan. Tunnettuja tyylin edustajia ovat muun muassa amerikkalaiset Sierra Nevada Celebration Ale ja Victory Hop Devil IPA."Tupla IPA Saksasta? You gotta be fucking kidding me, right?
No näin on näreet kuitenkin. Saksalainen mikropanimo Propeller tuottaa kahta olutta: Aufwind DIPA:a ja Nachtflug Imperial Stouttia (tulossa blogiin tuonempana sekin). Oluet on ilmeisesti pantu, ainakin RateBeerin perusteella, Boschin panimossa. Saksa on edelleen oluiden suhteen siintä kiintoisa, että paikalliset perinteet ja vuosisatoja vanhat reseptit ovat edelleen voimissaan. Tuotteet ovat laadukkaita tyylissään, mutta tämän päivän tuplaipaojen, imperial stouttien ja muiden keskellä sitä usein pohtii: miksi Saksassa ei ole lähdetty lähes muun panimomaailman kelkkaan? Vastaus lienee, ei ole tarvetta, ja ehkä saksassa väki on "maultaan" vielä vanhoillisempaa kuin täällä? No nyt alkavat myytit murtua, kun korkki irtoaa tästäkin. Zum Teufel.


 Ulkoisesti keltaisen oranssi ja vaahtoaa aluksi ihan kohtalaisesti, kunnes vaahto leviää lasin reunoille.
Tuoksussa makeahkoa hedelmä nektaria, trooppista hedelmää, sitrusta ja hiven karamellia. Pehmeähkö ja miedohko tuoksu on sinänsä miellyttävä, joskaan ei tarjoa mitään kovin suurta wow-faktoria.
Maussa makeahkoa maltaisuutta, keksiä ja aavistus karamellia. Hieman trooppista hedelmää, hiven litsiä ja karviaista. Mikä kielisi ehkä Citran käytöstä? No sitrusta ja hiven greippiä. Melko hyvässä tasapainossa, joskaan tupla-ipaksi tätä ei voi kyllä sanoa, jo vahvuutensakaan puolesta. Mausta tulee enemmän ehkä amber ale mieleen. Pehmeä, jälkimaussa hieman katkeroa ja makeutta. Sinänsä oikein maistuva olut, käyttistä olisi jos tähän hintaan saisi täältäkin.
Suutuntumaltaan keskitäyteläinen, helpohkosti juotava olut.
Propeller Aufwind on lopulta keskitason IPA. Melko tyylipuhdas, mutta särmikkyys puuttuu. Silti hienoa nähdä, että Hellesin, Pilsin ja Dunkelin sijasta panimolta tulee IPA ja IS.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 7, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 7, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 14 -> Yhteensä: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti