Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


sunnuntai 26. joulukuuta 2010

Olutarvioissa: Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock

Oluen Speksit:

Mikä: Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock, saksalainen savuolut "legenda"
Mistä: Alko 
Hinta: 3,45€/0,5l
Lukuja: Alkoholipitoisuus 6,5%, katkerot 39ebu ja väri 76,8ebc.
Nippelitietoa: Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock on Bambergissa valmistettava savuolut, oluen ohramaltaat savustetaan pyökkitulen päällä. Olutta valmistavan Heller Trumin panimo on ollut olemassa jo vuodesta 1678.


Taas se aika vuodesta, kun tätä vahvempaa savuolutta saa. Tavallisesti Alkossa on ympärivuotisessa myynnissä panimon "Märzen", sekä ainakin toistaiseksi myös "Weizen". Kyseessä on sen verta legendaarinen olut, jonka itse nostan siihen kastiin oluita, joita jokaisen tulisi maistaa kerran elämässään (muita ovat mm. Guinness, Weihenstephanerin hefeweissbier, Hoegaarden, sekä trappistit, sahti, lambic, jne). No asiaan, asiaan.
Ulkoisesti Urbock on tumma colan värinen olut, jolla on silmää miellyttävä vaahto. Vaahto itseasiassa pysyy yllättävän kauan oluen pinnalla näin "lageriksi".
Tuoksussa riittää savuisuutta, kuin skottiviskeissä ikään. Tosin savuisuus ei ole turpeista, vaan pikemminkin puista. Aavistus tervaisuutta hiipii nenään, tämä on täydellinen takanedusta olut tähän aikaan vuodesta. No on taustalla hieman maltaan makeuttakin ja lakritsaisuutta.
Maultaan Urbock on kuin nestemäistä savukinkkua joisi, tosin karamellista maltaisuutta on etumaussa mukavasti tasapainottamassa savuisuutta. Taustalla voi maistaa hennon lakritsaisuuden, sekä pienen lähes palaneen paahteisuuden. Jälkimaussa katkeruus kuivattaa suuta ja tuo muuten suht makeaan olueen lisää balanssia, tehden siitä samalla rotevamman.
Suutuntuma oluessa on melko täyteläinen, mutta kuitenkin melko helposti juotavissa. Hiilihappoisuus on sopivalla tasolla parantamassa oluen juotavuutta, ei liikaa, eikä liian vähän.

Summa summarum, jos korpisavut, sun muut savuiset esanssioluet tuovat etäisesti nuotion mieleen, tulee tätä juodessa mieleen pihkaisen rakovalkean edessä nautittu viiden ruokalajin illallinen. Vähänkuin nestemäistä tervaleijonaa. Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock jaksaa miellyttää lähes aina, niin se tekee nytkin.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 9, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10): 8, Suutuntuma(1-5): 4, Yleisvaikutelma(1-20): 17 -> Yhteensä: 42/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti