Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Helpoin tapa pullottaa kotiolutta


Mittaukset ovat tärkeitä, myös pullottaessa. Bongaa kuvasta asia virhe tekstiin nähden?Terve.
En tiedä teistä, mutta kotioloissa eniten inhoamani vaihe oluen valmistamisessa on pullotus. Ikäviä asentoja, jatkuvaa putsaamista, pullojen pystytystä, paikat märkinä, selkä jumissa, eikä toivoakaan suoriutua niin näppärästi, mitä haluaisi.
Esittelen nyt mielestäni nopeimman ja kätevimmän tavan pullottaa olutta kotona. Siihen ei liity tv-shop, eikä kaksi yhden hinnalla, mutta voitte silti kuvitella kestohymyn tähän taustalle.

Välineet:

 • Pullotussaavi ja Star-Sania
 • Lappoletku pullontäyttäjällä
 • Korkkeja ja korkitin
 • Tyhjiä, puhtaita pulloja
 • ”Panimosokeria”
 • Kolme kippoa/mittaa/kuppia
 • Kaksi puhdasta pyyhettä
 • Yleispuhdistusaine, rätti
 • Suihkepullo täynnä star-san liuosta.


Muutettuani taas rivitaloasuntoon on pullotuksistakin tullut jälleen helpompaa. Miksikö?
Astioin jälleen olueni saunassa. 
Miksi? Siellä on valmiiksi sopivan korkuisia tasoja ja mikä parasta: Sen saa helposti puhtaaksi, eivätkä roiskeet haittaa mitään. Poissa ovat pyyhkeet ja lehdet laminaatin päältä ja jatkuva kuumotus lattian korkkaamisesta keittiössä.

Entäpä se proseduuri? Teen näin:

 1. Siivoa paikat, yleensä pari suihkausta Tolua ja rätin näyttäminen riittää.
 2. Täytä saavi vedellä, lisää sekaan Star-Sania.
 3. Työnnä pullot saaviin, jos kaikki eivät mahdu kerralla voit siirtää (insert Sillanpää-sketsi, sillä punchline tulee) piripintaan täynnä olevat pullot lauteille.
 4. Odota muutama minuutti ja punnitse sopiva määrä dekstroosia (panimosokeria). Mie olen laiska enkä useinkaan jaksa keitellä tätä mitenkään, sillä säilytän avatut pussit ilmatiiviisti. → Yhtään tästä johtuvaa ongelmaa ei ole ollut, joten miksi nähdä turhaa vaivaa?
 5. Peitit varmaan dekstroosin jollakin puhtaalla kuitenkin, eikös?
 6. Kaada puhdistusliuos pulloista viemäriin, tai kuten minä: saunan lattialle, vähän lauteille, käymispöntön päälle, jne. Puhdistuu paremmin ja kotiväki kiittää että peset saunaa joskus.
 7. Siirrä tyhjät pullot johonkin, vaikkapa suihkun alle siirretylle saunan alalauteelle. Peitä puhtaalla pyyhkeellä.
 8. Siirrä lappoletku ja pullontäyttäjä saaviin.
 9. Ota kippoon vähän star-san liuosta saavista, heitä sopiva määrä korkkeja sinne.
 10. Ota joko star-san liuos talteen, tai kaada viemäriin. Siirrä lappoletku vaikkapa puhtaan pyyhkeen päälle
 11. Lappoa varovasti olut käymispöntöstä pullotussaaviin, sekoita panimosokeri sekaan varovasti.
 12. Ota jossakin välissä näyte mittauksia varten esim. kahvalliseen desimittaan (ominaispaino, ph, lämpötila, aistinvarainen arvio).
 13. Siirrä käymispönttö syrjään, nosta pullotussaavi sen paikalle ja asettele pullot haluamallasi tavalla.
 14. Liitä pullontäyttäjä letkuun, suihkauta vähän star-sania perään.
 15. Lappoa olut pulloihin
 16. Korkita pullot.
 17. Pese käyttämäsi astiat ja sauna/kylppäritila.

Näin. Olemme selvinneet koko hommasta tunnissa. Jotkut käyttävät pulloja uunissa, toiset suihkivat star-sanilla jokaisen pullon yksitellen.
Vielä nopeampaa tämä on jos paikalla on apukäsiä, jotka voivat korkittaa sitä mukaan kun pullot täyttyvät. Vaihtoehtoisesti patenttikorkillisten pullojen kanssa ei ole tätäkään tuskaa, kunhan tiivisteet ovat kunnossa.

Muutamia muita havaintoja vuosien varrelta:

 • Automaattilappo on hyvä sijoitus, niin kauan kuin se toimii.
 • Pullontäyttäjiä on ainakin kahta mallia. Toisessa on jousi, toisessa ei. Suosi jousetonta, sillä jousellisella sai vain harmaita hiuksia, koska ajan kanssa se jousi söi ympäröivää muovia ja kuoleentui vauhdilla (eli ei toimi kunnolla).
 • Star-sanin huuhtominen pois on aivan turhaa.
 • Kegittäminen olisi ehdottomasti paras vaihtoehto, jos olisi tilaa. Myös käymisten, kuivahumalointien, yms suhteen aivan ylivoimainen muoviastioihin ja pulloihin nähden. Pl. Belgit ja jotkut ”isot oluet”.
 • Taustamusaa pitää olla, pysyy mieli kepeämpänä.
 • Paras tapa saada käymispöntöt, kotona, puhtaaksi on kuuma vesi+Oxyclean+aika.
 • Joskus saattaa jotain itsepintaista jäädä, jolloin työnnän jonkun pienen pyyhkeen/rätin käymisastiaan näiden sekaan ja ravistan pytyn puhtaaksi. Käytän itse siis näitä kapeakaulaisia ns. ”Better bottle” tyylisiä muoviastioita.
 • Jos oluen seassa on tolkuttomasti kuivahumalaa, hedelmää, marjoja, tms. Keitän etukäteen vähän vettä ja siinä sellaista kankaista mäskäyspussia, joita BIAB-ihmiset käyttävät siivilänä. Sidon sen lapon varteen lisäsuodattimeksi, jolloin letku ei tukkeudu aivan niin helposti.Tässäpä tämä? Onko sinulla ideoita, ajatuksia tai metodeja pullotuksen suhteen?
Dickpickit voit jättää muille, mutta muut huikeat idikset voit kommentoida. Hyviä pullotuksia.
4 kommenttia:

 1. Kohdat 11. ja 12. on tullut tehtyä monesti väärin eli vahingossa ensin pullotussokeri sekaan ja sitten vasta ominaispainon mittaus...

  Kyllästyin itse pullotukseen sen verran, että hommasin kegit. Aina sitä jonkun 5 L satsista kyllä pullottaakin, mutta siihenkin oiva apu on sellainen pullokuusi ja pullojen suihkuttaja Star-Sanilla. Pesen aina pullot kaadon jälkeen, niin pelkka suihkautus ja kuuseen kuivumaan -taktiikka on toiminut hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en jaksa kuivailla sen pidempään, mitä lappoletkun sanitoimisessa menee. Mie pesen muuten kans kun saan juotua, mikäli veikkaan pullon menevän kiertoon, eikä palautuskiertoon.

   Poista
 2. Bilteman / puuilon tms. letkullinen paineruisku (n. 15-20e) on eri kätevä sanitointiin. Kun tyhjät pullot on koreissa, niiden sumuttelu star-sanilla on nopeaa - suutin mahtuu pullon kaulasta vähän sisään ja sumu tulee riittävän tiheänä että koko pullo kastuu sisältä. Korillisen sumuttaa minuutissa. Ja suihkussa tai saunassa toki koska ei se tietty kaikki sinne pulloon mene.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perkule, tuohan voisi olla vielä kätevämpi tapa:D

   Poista