Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


keskiviikko 10. elokuuta 2016

Kotiolutta: Juhon Opus Dei-Quadrupel


Olipa kerran synkkä ja myrskyinen yö.. Ei ollut, vaan lämmin kesäinen ilta. Olin saanut viimeinkin osani eräästä tilauksesta, jonka toimitus venyi aina venymistään, kunnes viimeinkin aikataulut natsasivat.
 Kuriirin tehdessä jo lähtöä minulle vinkattiin seassa olevan erään yhteisen toverimme leipoma yllätyspullo.
Mikäs siinä.. Ainahan minua kotiolut kiinnostaa ja en muista kovin usein ilmaiseen kuppiin sylkeneeni.

Kysyin speksejä. "Se on ehkä Quadrupel, tai sitten joku Stout". Muistin mielessäni herralla olleen erinomainen maku Stout:n suhteen.. Synkkää, tynnyrikypsytettyä ja täynnä makua.. Ja jotenkin Bryggerin Sofia-pulloon pakattuna mielleyhtymä ei ollut kovin belgimäinen. Olin väärässä, niin väärässä.
Ja lähtökohtaisesti myös kovin epäileväinen. Kysyin ensin itseltäni ja nyt teiltä: Kuinka monta hyvää kotimaista Quadrupelia olette juonneet? Tai oikeastaan: Montako on kaupallisesti keitetty? Vain muutamia.

Montako hyvää (tummaa) belgityylistä ja kotimaassa valmistettua olette juonneet? Aivan en minäkään. En valitettavasti pidä edes Malmgårdin Belgestä, vaikka panimolta muuten tihkuukin aivan loistavaa tavaraa.
Ja nyt.. Liki aloitteleva kotipanija on keittänyt Quadia. Pakko korkata ja ihmetellä:


Ulkoisesti lupaa tummaa, samean rubiinin punaista. Vaahtoaa sangen kermaisesti, hätistelen kulmakunnan katteja jo pois vaahdon luota. My precious.
Kuvatessa jo hedelmäkärpäsiäkin ilmestyy tyhjästä kohti lasia.. Niitä punasilmäisiä kankkusta potevia kommunisti-kärpäsiä?

Tuoksu lupaa kuivaa hedelmäkakkua. Luumua piisaa rusinoiden kera ja reilusti. Kivasti karamellista siirappisuutta ja vähän maitosuklaatakin. Anista on todella lupaavasti taustalla. Yllätyn todella positiivisesti. Ei viinaisuutta, liuotinta, outoja fenoleja. Tasaista, vahvaa tuoksua.
Maku.. Hitto..Ekana maistan vaan kermaisen smoothia sekahedelmäpirtelöä.
Anista, lakua, kuivaa hedelmää. Helkkari.. Täähän on oikeesti hyvää. Enkä liioittele yhtään. Jotain sellaista jos Chimayn blöötä sekoittaisi R10:n sekaan. Makeahkoa karkkia, vähän limppua, setsuuria ja toki keveää etanolisuutta puskee maussa vähän, mutta kuuluu juttuun. Mausteisuus on mukavan keveää ja taka-alalla. Todella hallittua settiä. En ihan oikeasti ole koskaan juonut näin autenttista Quadia, tai vahvaa belgiä Suomesta, harvoin muualtakaan.
Suutuntuma..Pehmeää ja kermaista, matalat hiilari, kuten itse pidän. Suuhun jää paksu lakritsainen kerros. Alkoholi puskee hellästi sekaan.
Sanokaahan miun sanoneen.. Tällä Quadilla pyyhitään vielä penkkejä. Järjettömän onnistunut. Hattua pois.
Pisteet: 9+4+8+4+16=41p

Holy cow. Opus Dei.. Mistä saan lisää?

Laitan samalta istumalta viestiä ja utelen speksejä:
Pilssiä, karkkimaltaita, vähän mallasta väriin, vähän hiutaleita ja siirappeja. Eurooppalaista humalaa, vähän korianteria. 10,7% ja n. 30ebua.
 Prosessissa on pari erikoista kikkaa, jotka pysyvät vielä savuverhon takana. Ainakin siihen asti, että saan mestarin kuulusteluhuoneeseeni ison lampun eteen kuuntelemaan kumihanskojen napsuvan selän takana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti