Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


keskiviikko 26. lokakuuta 2016

OlutExpo 2016 - Enteitä ja unia

Paikkansa rännän, loskan ja syystuulien keskellä vakiinnuttanut Olut Expo pidetään tulevana viikonloppuna Helsingin Kaapelitehtaalla.
Olen itse osallistumassa kokkareisiin kekkereihin jälleen, mutta tällä kertaa... Kirjoitankin festareista ennakon. Kävi nimittäin niin, että mieleni astui norsunluutornistaan toisiin sfääreihin ja yhtyi kosmokseen tavalla, jolla vain paatuneen alkoholistin aivot voivat tässä pimeydessä toimia. Tämän pitkän meditoivan hetken, jota jossakin viihteessä myös nukkumiseksi kutsutaan, näin tulevan festivaaliviikonlopun avauksen ja haluan nyt spoilata ja pilata tunnelman (melkoinen dickhead siis, vaikka Joffrey ei tässä kuolekaan).



----------- Sisältää spoilereita ja kirotusvirheitä joista en välitä jallupisaraakaan----------

Astuin tutuin askelein kohti kaapelitehdasta. Ilma oli kaunis ja poutainen, tuuli tuntui puhtailla hiuksillani, jotka olin juuri pessyt kahdesti asuntovaunussani kouvolalaisen keittiön apupojan vahtiessa suihkuhuoneen ovea. Pääsin aulaan asti ja havaitsin joukon tuttuja juovoja joiden mielestä ennen narikkaan kulkemista kannattaa juoda omat viinat pois, joten liityin seurueeseen ja reppuni olikin muuttunut kolmen litran hanaviiniastiaksi selässäni, paitsi että se oli täynnä kossua. Kilistelimme eliitin salakapakassa eli valvovan silmän alla juomiamme ja meinasimme tohinassa missata avajaisseremonian kokonaan.
Kipitin siis kiireesti narikkaan, josta vastasi erään huvipuiston ravintolapuolen päällikkö. Vänkäsin pitkään aiheesta; saako paikalle kulkea omissa kengissäni, vai onko minunkin pakko pitää vihreitä Crocs-sandaaleja jalassani. Lopulta tepastelin näissä kumitossuissa muiden perässä ja kuuntelin edeltä kantautunutta kuiskintaa, kuinka olen aina myöhässä ja jurrissa.
Festivaalialue oli hivenen muuttunut viime näkemästä. Avausohjelmassa oli edessä Queenin Bohemian Rhapsody-musikaali, jossa gladiaattoreiksi puetut järjestäjät lauloivat ja tanssivat kaapelitehtaan sisälle rakennetussa kalliossa, jonka eteen oli rakennettu elokuvista tuttu meriallas kaarnalaivoineen päivineen. Kummastelin tätä numeroa, mutta päättelin että en voi ymmärtää tätä koska tuhlasin liikaa aikaa narikassa tossuineni.

Vieressä kannettiin paareissa pihalle jo erästä sammunutta viinibloggaajaa laakerinlehtiseppele päässään. Tämän juotua gladiaattoreille tarkoitetut viinit. Sammuneen herran viimeiset sanat olivat kuulemma olleet latinaa ja käännettynä: "Moista pa..kaa ei tulisi täällä tarjota, elitismi on pilalla nyt".
Aloin jo katselemaan mistä saisin olutta lasiini, kun vieressä pyyhälsi etäisesti tutun oloisia naisihmisiä yhden lasin ja neljän pillin kera. Jotain hapanta oli jo lasissa. Kuljin portaita kohti kellaria, kun näin portaikkoon maalatun maalauksen. Tässä jteoksessa eräs toinen bloggaaja makasi makkurissa uimapatjalla altaassa. Lisäksi kuvassa hänen blogeista tuttu isänsä kalasteli lagerpurkkeja samasta altaasta. "Mykistävää".
Pian tapasin myös lasikuutioon laitetun blogilegendan, jonka kadonnutta matkapuhelinta etsittiin pitkin tyrmiä. Täältä syvyyden pimeimmästä pöydästä löysin lisää tuttuja. En kuitenkaan jäänyt heidän pöytäänsä, koska valitukset kaikuivat pitkin tytmän seiniä: "Ei oo vettä", "Juovo", "Jotai IPA:a vaan", "onon","Missä mun alkoholipoliittisesti korrekti keskiolueni on?".

Juostessani kohti valoa ja takaisin auringonpaisteeseen näin vielä kollegan kauppaamassa lehtiä. Sellaisella basaareista tutulla otteella, jossa teltan sisällä kiehui makeaa minttuteetä ja ohikulkevat opastettiin suoraan tämän myyntimies mynttisen puheille. Minuakin oltiin jo vetämässä telttaan, vaikken tarvinnut lehtiä, en vyötä ja aurinkolasejakin "vain katselin". Onnekseni kaverini kulki sattumalta ohi ja nykäisi ranteesta huutaen kamapäissään päin näköä: "Jätkä ei tiiä taas mistään mitään, tuu mukaan, maista tota tuhkakuppiolutta vähän, maista ny".
Hän raahasi minut aukealle johon tepasteli myös hemaiseva avokkeeni kaverinsa kera. Ihmettelin viimeistään tässä vaiheessa mitä ihmettä he täällä tekivät, mutta kuulemma siideriäkin on tarjolla.


Samassa aukiolle kaahasi timanttisesta jyystöstä pitävä kaverini pienellä autollaan, josta astui ulos koko Päätybaarin tenuntuoksuinen asiakaskunta etsimään a) alkoholia b) lonkeroa c) Bud Lightia d) Monopolilautaa. Valitettavasti viinani oli juotu jo aulassa ja monopolista en pidä. Aloin jo ehdottaa herrasväelle tutustumista viereiseen Alkoon näiden kaikkien toiveiden edessä, mutta samalla kuulin kovan kolauksen.
 Kolaus kuului, onneksi, omasta keittiöstäni ja mieleni palasi takaisin kehooni. Havahduin hymyileväni koko perverssille tulevaisuudelle.
Jään nyt odottamaan tätä tajunnan räjäyttävää spektaakkelia joka on selvästi edessä.
----------------------Spoilerit ja kirotusvirheet päättyvät, mutta jallupisara maistuisi-----------

Nähdään viikonloppuna.

Ps. Juomalistat löytyvät: http://olutexpo.fi/OlutExpo-2016-Tuotelistaus.pdf

lauantai 15. lokakuuta 2016

Haastattelussa: Ruosniemen Parlamentaarikko



Herra parlamentaarikko. Tällaisina levottomina alkoholipoliittisina aikoina te olette näyttäneet Brysselistä käsin mallia vahvuudellanne, mutta oletteko omineet belgialaisia vaikutteita olemukseenne viiksienne lisäksi?
  • Minä, minä olen jo vuosia sanonut, että, että kyllä suomalaisella pitää viikset olla. Katsokaa vaikka kultaista kahdeksankymmentälukua, jossa kaikilla oli viikset. Vaimollanikin on ja hän on sentään talotoimikunnan puheenjohtaja. Belgia taas on kaunis ja hedelmällinen. Onko toimittaja itse käynyt?
Herra parlamentaarikko. Olemme kuitenkin kuulleet teillä olevan Porilaisia juuria, mutta osoitteenne on myös Espoossa. Oletteko kykenevä päättämään molempien alueiden asioista, vai jääväättekö itsenne ulos aina kun kyse on kotiseuturakkaudesta?
  • Molemmat kaupungit ovat tärkeitä aluepoliittisesti. Kannatan mielelläni Ässiä, mutta ei minulla ole kyllä Bluesiakaan vastaan, vaikkei se ihan Jazzia olekaan.
Herra parlamentaarikko. Esityslistallanne kannatatte niin pikkupomojen, kuin työmiestenkin arvon kohotusta palkankorotuksilla. Tulevatko korotukset Brysselistä, vai kenen kukkarosta nämä korotukset otetaan?
  • Itse olen päättänyt omista korotuksistani jo vuosia. Jyrki kertoi saapuessaan, että kannattaa pelata vaan omilla korotuksilla ja kannattaa tasaisesti kaikkien kasvua, paitsi tietysti maitokaupparajan kasvua, hehe.
Herra parlamentaarikko. Jos maapallon resurssit ovat rajalliset, miten mielestänne kapitalistinen talousjärjestelmä voi toimia, koska rajaton kasvu on mahdotonta?
  • Yleensä Monopolissa kannattaa hankkiutua monopoliin ostamalla paljon ja liikkumalla vähän. Joskus voittaa pelkällä Erottajalla, mutta usein siinä tarvitsee myös Unioninkadun myös.
Arvoisa herra parlamentaarikko. Jo vuosia teitä on syytetty suhmuroinnista kenenkään tietämättä mitä kyseinen sana oikeastaan tarkoittaa. Kysynkin: Oletteko itse tietoinen toiminnastanne ja onko pääministeri suhmuroinnut vatuloinnin itselleen?
  • En halua kommentoida kotimaan asioita, mutta mutta kyllä itse suosin vatuloinneissa vatupassia ja eilisessä kokouksessa päätimmekin vatupassin olevan riittävä väline, myös kotimaan panimonrakennushankkeisiin.
--------------------------------
Seuraavaksi haluaisimme esittää kymmenen kysymystä, joihin haluamme vastauksen vain muodossa jaa, tai ei.

Herra parlamentaarikko:
Nouseeko Suomen kansantalous leikkaamalla?
  • Voinko olla poissaoleva? Ai ei voi? Siis nousta? Ei, en usko, mutta jaa silti.
Katoaako viinaralli alkoholiprosentin korotuksella?
  • Meidän keskustassa tähän taruolentoon ei uskota, mutta jaa.
Tulisiko useampien kotitalouksien siirtyä aurinkovoimaan?
  • Ei, koska sähkö tulee kuitenkin pistorasiasta ja sähkömiehestä tulee muuten työtön. Eikö tulekin? Niin koititte saada minut ansaan hahaa.
Onko SoTe uudistus onnistunut?
  • Jaa en tiedä, vain aika näyttää, mutta velvoitettu olen sanomaan jaa.
Pitäisikö soraa ottaa rakennustarpeisiin edelleen pohjavesialueilta?
  • Suomi kasvaa rakentamalla ja olen itsekin istunut sora-autossa kiertueella se kypärä oli kyllä päässäni vähän pieni, mutt.. Ai niitä saa säädettyä? Nyt huijaat. Jaa.
Onko oikein leikata köyhiltä ja suosia hyvätuloisia?
  • Talouden suhdanteista ja Kelan sananmuunnoksista perillä olevat asiantuntijat sijoittajien ja suuryritysten tuesta vakuuttivat että tämä on mahdollista ja historiallinen fakta, jota ei voi muuttaa. Säälin tietysti julkisuudessa slummeja, mutta asialle ei voi mitään. Jaa.
Onko Nalle Wahlroos Taloussanomien ja Kauppalehden luoma trolli?
  • Pidän kovasti Röllistä ja trulleista. Minullakin on nalle, tai siis oli. Kansallissankareita kaikki. Jaa.
Onko Brysselissä liian helppoa elää mallastuen voimin?
  • Brysselissä eläminen on vaarallista, mutta teenkin tämän isänmaan edestä maailmanpankin, itseni ja ja muutamien avokätisten ystävienikin hyväksi. Ei.
Pitäisikö Parlamentaarikoissa olla enemmän vetoa humalaa?
  • Teemme työtä kristillisesti yhdeksästä yhteen ja viikonloppuisin nautimme lasin konjakkia, siitä ei tule humalaan, vain vain reilummalle tuulelle. Ei.
Onko Kannabiksen laillistamisen ja verolle asettamisen tutkiminen poliittinen itsemurha?
  • Hyvä herra.. Ei tuollaista sovi esittää julkisesti. Kieltäydyn vastaamasta juuta tai jaata tähän, voitteko leikata ja kysyä jotakin muuta?
Onko Venäjä uhka Suomelle?
  • Pelkkä mahdollisuus, itsekin käyn usein Pietarissa ja paikallisissa hyvinvointilaitoksissa palvelu on kaunista ja varmaotteista onnelliseen loppuun asti. Ei.

Herra parlamentaarikko. Kiitän omasta, median ja olutkansan puolesta.

maanantai 3. lokakuuta 2016

Pika-arvioissa: Olvin Black IPA & Xmas IPA

 Olvi lähestyi minua yllättäen tarjoamalla näytteitä uusista tuotteistaan. Koska vääjäämätön alkoholismi on puoliammattini, niin tietysti suostuin tähän laupeuden tekoon.
Kärkeen totean, että tölkit,kahdesti, tuonut kuriiri jätti minun mielestäni vähintäänkin arveluttavasti nämä näytteet lojumaan avoimeen rappukäytävään oveni eteen yrittämättä edes ottaa yhteyttä. Onnekseni havaitsin, ettei edes naapurieni koira haistanut maltaista yllätystä näistä laatikoista edes perjantai-iltapäivän hikisinä tunteina.
Nämä oluet ovat uunituoreet Black IPA ja Xmas IPA.


Black IPA:n "musta samettihousuisuus" kätkee sisälleen varsin oudolta kuulostavan, mutta muissa blogeissa paremmin avatun humalakombon. Itse tuote taas osoittautui hämmentävän mainioksi kaikista epäilyistäni huolimatta. Todella kivasti greippiä, lakua ja leipää hennon pihkaisuuden lisäksi. Miellyttävän smoothia juotavaa välttäen kaksi odottamaani sudenkuoppaa: Liian ohuuden ja liian palaneisuuden. Väitän, että talvella mökkisaunassa nautin tätä mielelläni, vaikka humalointi vähän varovaista onkin.
Iisalmi voisi puolestani mennä useamminkin pimeälle puolelle ja tuupata tästä Alkoon version isommalla, kuin 0,3% hyppäyksellä. Sellainen pauttiarallaa 7% skaalaus voisi olla nannaa.
Pisteet: Erittäin hyvä, muttei täydellinen. Savolaisittain nautinto siirtyy juojalle, pointsit varovaisuuden luojalle.

Tovia myöhemmin sama kuriiri, samat temput. Xmas IPA tarjoaa myös oudon kombinaation humalaa, mutta antaa tarjota. Lopputulos pyhittää keinot ja kenties tässä kokeillaan uudehkojen lajikkeiden toimivuutta? En oikeastaan ihmettele, koska jos olisin Olvilla mestarina kalifin paikalla ja III:n, Harkkojen, Reinojen ja muiden jälkeen saisi oikeasti tehdä hyvää olu..No niin arvaatte kyllä.
Xmas IPA osoittautui selkeästi enemmän Red IPA variantiksi. Mallasta, leipää ja karkkia vähän. Hieman metallia, kepeetä hetelmää ja yrttisyyttä.
Simppeli "ambermainen" tuote, joka on vähän varovainen lajikkeidensa kanssa, mutta niin oli mustakin versio. Se vain tarjosi kaikkea karvan enemmän.
Pisteet: Kolme tonttulakkia kulkusineen ilman punakuonoja.